Els grups polítics de Ciutadans i la CUP-Crida per Girona van criticar ahir la decisió presa divendres per l'Ajuntament de Girona, governat per CiU, de mantenir l'increment del 10% sobre l'IBI en demanar finalment, la revalorització del cadastre. El Ministeri d'Hisenda havia decidit que retiraria aquesta mesura el 2016, però va deixar la porta oberta als ajuntaments perquè escollissin entre estalviar impostos als ciutadans o mantenir els pressupostos municipals. Pels gironins haver optat a la primera opció hauria suposat un estalvi de gairebé tres milions d'euros en impostos. El consistori gironí, però, va optar per la segona opció, una decisió que Puigdemont va fer pública amb un missatge a la xarxa social Twitter.

En aquest sentit, el portaveu de Ciutadans (C's) a l'Ajuntament gironí, Jean Castel, va afirmar que "amb el tema de l'IBI no s'ha actuat de manera clara, ni transparent" i va definir la decisió de "premeditada i irresponsable"."A la política no tot s'hi val, i fer campanya amb un tema tan important sobre la taula sense incorporar-lo al debat no és honest. S'ha esperat als resultats electorals a la formació de govern, i a l'aprovació del cartipàs per exposar aquest problema" va criticar el coordinador de C's a la província de Girona.

En aquest sentit, Castel també va titllar "d'inconcebible" que l'alcalde "no conegués el tema" i preferís "parlar de la campanya de la independència i elements de competències més difuses". "L'alcalde ha d'escollir entre ser alcalde de Girona, membre del Parlament de Catalunya o president de l'AMI (associació de municipis per la independència)" va subratllar Castel.

Opcions ignorades

Per la seva part, el portaveu de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas, va denunciar ahir que l'equip de govern de CiU "hagi tirat pel dret a l'hora de demanar l'actualització del cadastre malgrat les reserves i l'oposició de bona part dels grups" i haver conegut aquesta decisió a través de la premsa.

Segons Salellas, el consistori gironí "ni tan sols" ha donat resposta a les diferents condicions proposades per part del grup municipal per donar suport a la mesura que consistien en: debatre-la públicament al pròxim ple del 14 de setembre i amb tots els grups, que l'actualització del cadastre anés acompanyada d'una sol·licitud d'iniciar una revisió cadastral o bé que s'acordés un paquet de mesures de progressivitat i fiscalitat ambiental en el cobrament de l'IBI a la ciutat.