Foment s'ha compromès a iniciar "d'immediat" els treballs per evitar noves inundacions als túnels del TAV. El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha visitat la zona i ha dit que les obres es faran per la via de la "declaració d'emergència" per evitar les tramitacions. El número 2 de Foment ha assegurat que en els propers dies ja començaran a treballar per tapar el forat d'extracció d'àrids (que és per on s'ha colat l'aigua) i canalitzar la riera. També ha dit que caldrà estudiar si s'han complert tots els calendaris i si s'ha actuat "amb diligència" abans de parlar de dimissions. L'alcalde desconfia dels compromisos perquè ja es van prendre després de la primera inundació

El secretari d'Estat d'Infraestructures ha alterat la seva agenda -tenia prevista per avui una visita al Baix Llobregat- per visitar la zona per on s'han inundat els túnels del TAV i també per reunir-se amb l'alcalde i d'altres responsables municipals. Després de la trobada -que ha durat uns 45 minuts-, el secretari d'Estat ha assegurat que abordaran les obres amb caràcter "imminent" i que en els propers dies ja hi haurà màquines sobre el terreny treballant-hi.

Gómez-Pomar ha explicat que després de la primera inundació ja es van reunir amb l'ajuntament per establir un "full de ruta" i un calendari de treball. "Repassarem si s'ha complert el full de ruta i si s'han complert els terminis perquè no torni a produir-se aquest problema", ha manifestat. No obstant això, no ha entrat a valorar si caldrà depurar responsabilitats a la cúpula d'Adif tal i com ha demanat aquest matí el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Per la via de la "declaració d'emergència"

Per tal d'accelerar els tràmits per a la licitació de l'obra, el número 2 de Foment ha explicat que ho faran per la via de la "declaració d'emergència" per tal d'accelerar tota la burocràcia. Segons ha detallat, els treballs consistiran en fer una nova canalització per recuperar el cabal original del riu Güell (alterat per les obres), així com el cobriment del pou d'extraccions d'àrids. També caldrà enderrocar un pas d'obra i un pont que feien de "frontera" en casos de molta pluja i retornaven de nou l'aigua cap al pou.

"El nostre compromís és resoldre amb caràcter d'urgència tota aquesta situació per donar tranquil·litat als passatgers que això no tornarà a passar", ha declarat. Segons ha anunciat Adif en un comunicat, ja s'ha sol·licitat la declaració d'emergència de l'obra i s'ha començat el trasllat de la maquinària necessària fins a la zona. Els treballs començaran, segons Adif, quan les condicions del cabal permetin l'accés a aquesta àrea i es comuniqui a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'inici de les obres, amb qui també es valoraran altres possibles actuacions.

Caldrà estudiar què es fa a la zona del pou d'atac

A banda d'aquesta obra sobre el pou d'extracció d'àrids, Gómez-Pomar ha reconegut que encara quedarà pendent decidir què es fa a la zona del pou d'atac, per on la tuneladora va començar a perforar els túnels. Aquesta zona també està descoberta i, segona apunta, cal un estudi per determinar si cal cobrir-la o no. Una decisió que, segons el secretari d'Estat, es prendrà "per criteris de seguretat".

A més, el número 2 del ministeri ha avançat que el proper 9 de desembre es tornaran a trobar amb l'ajuntament per parlar de les obres de reposició de la zona de la llosa de l'estació, una de les darreres actuacions per retornar la normalitat als entorns de l'estació després d'anys d'obres.

"Dels compromisos als fets"

L'alcalde de Girona, Carles Puigdmeont, ha rebut amb recel els anuncis del secretari d'Estat i ha afirmat que cal passar "dels compromisos als fets i a les solucions definitives". Puigdemont ha explicat que en la reunió posterior a la primera inundació ja es van comprometre a solucionar el problema però que en pràcticament dos mesos no s'ha fet res.

"Que una infraestructura que ha costat centenars de milers d'euros grinyoli per no tapar aquest forat és bastant ridícul", ha lamentat l'alcalde, que reconeix que els diàlegs amb Foment són "fluids" i els compromisos són "explícits" però que cal buscar solucions definitives.

Segons ha explicat l'alcalde, el compromís inicial del ministeri era que a finals d'any les obres per cobrir el pou d'extracció d'àrids per on entra l'aigua als túnels estarien fetes. Un calendari que, segons l'alcalde, no es podrà complir. "Ells tenen claríssim que aquest forat s'ha de tapar i hauran de mirar perquè no s'ha fet", ha alertat.

L'alcalde ha tornat a demanar responsabilitats a la cúpula d'Adif i ha reiterat que cal passar de les paraules als fets. "Hem dedicat tot el temps i la paciència del món però és moment d'acció, esperàvem que ens moguessin coses i no s'ha fet res", ha lamentat.

Adif preveu que el servei del TAV es restableixi aquesta tarda

Adif preveu restablir el servei de la línia d'alta velocitat entre Girona i Figueres aquesta tarda, si continuen a bon ritme les operacions d'extracció d'aigua així com les valoracions sobre l'estat de la infraestructura i les instal·lacions de l'estació. A primera hora del matí, la circulació entre Barcelona i Girona s'ha reprès amb normalitat.

Aquest migdia, una trentena d'operaris continuaven treballant intensament per restablir el servei amb l'ajuda de quatre bombes d'extracció per treure l'aigua acumulada. Dues d'aquestes formen part del propi sistema de bombeig del túnel mentre que les dues altres són externes. A més a més, s'han reservat tres bombes més per si fos necessari que intervinguessin en els treballs. Per fer aquestes tasques també es compta amb camions grua, vehicles i dos grups d'electrògens.

Adif ha informat que, un cop s'hagi extret tota l'aigua, es farà un reconeixement de les instal·lacions en el tram afectat i es faran les reparacions necessàries. El que es vol, segons informa Adif en un comunicat, és reprendre el servei amb les "plenes garanties de seguretat" un cop fetes totes les comprovacions prèvies.

En el mateix comunicat s'informa que després de la primera inundació del túnel, el 28 de setembre passat, Adif ha dut a terme algunes mesures provisionals, com la neteja de la llera del riu i el reforç del mur del pou d'entrada de la tuneladora.

La nova inundació, segons explica Adif, s'ha produït perquè l'aigua ha superat l'alçada del mur del pou d'entrada de la tuneladora durant pocs minuts. Tot i que la situació va durar poca estona, la força de l'aigua va provocar filtracions. Això va fer que l'aigua que es va colar fins a les vies arribés a una altura màxima d'1,05 metres a la part més baixa del túnel.