Els forenses van declarar que el metge acusat d'abusos sexuals es va saltar els protocols establerts a l'hora d'explorar les pacients. No només perquè va arribar a magrejar-les si tenien dolor lumbar, sinó també perquè, quan va fer exàmens vaginals, la praxi mèdica no inclou ni tocar el clítoris ni fer moviments oscil·lants amb els dits. A banda, els forenses asseguren que les preguntes de caire sexual que l'imputat hauria fet a algunes pacients no tenien cap relació amb el motiu de la visita. Durant el judici, les psicòlogues també van concloure que és normal que les dones quedessin paralitzades i no s'atrevissin a denunciar els fets fins mesos després. L'imputat, Josep Costa Montal, declararà avui.

Per als forenses Julia Miguel i Josep Maria Casadesús no hi ha cap mena de dubte que l'imputat es va saltar els protocols establerts a l'hora d'examinar les denunciants. En base a les declaracions de les pacients (i en algun cas, també d'informes mèdics) els dos forenses van assegurar al judici que la manera de fer de Josep Costa Montal s'escapava d'allò que recullen les guies d'actuació en atenció primària.

Els dos forenses també van posar de relleu que, d'entrada, un metge d'un centre d'atenció primària (CAP) o d'urgències no sol fer tactes vaginals. Però que en qualsevol cas, si els arriba a portar a terme, primer és necessari que faci un frotis (cosa que l'imputat no va dur a terme). A més, també van dir que calia rebre el consentiment de les pacients i que mai s'ha d'arribar a tocar el clítoris o fer moviments oscil·lants amb els dits.

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, va intentar rebatre aquests arguments amb perits de part. I aquí és on hi va haver discrepàncies, perquè aquests van considerar que alguns dels actes de l'acusat entrarien dins el tipus d'exploracions que es poden fer a les urgències d'hospitals i CAP.

L'estat psicològic de les dones

Durant la tanda de perits d'ahir al matí, les psicòlogues també van analitzar si la reacció de les pacients que van denunciar els abusos entraria dins la lògica. Per a les psicòlogues, aquesta actitud és del tot habitual en aquesta mena de casos. Totes elles creuen que és normal que algunes pacients tornessin a viure amb angoixa -i arribessin a necessitar tractament- un cop van haver interposat la denúncia. "El malestar és per uns fets, no per una denúncia", van respondre al lletrat de la defensa, quan els va demanar sobre aquest extrem.

En principi estava previst que el metge acusat declarés també ahir però després que les declaracions s'allarguessin fins a primera hora de la tarda, el tribunal va decidir que el doctor doni la seva versió avui a les deu del matí.

La fiscalia imputa a Josep Costa Montal cinc delictes d'abusos sexuals, dos dels quals amb introducció de membres corporals per via vaginal. Demana que se'l condemni a una pena global de 18 anys de presó i que també se l'inhabiliti durant 18 anys per exercir de metge.

A més, la fiscal sol·licita que el metge no pugui apropar-se a ?menys de 500 metres de cadascuna de les cinc pacients que l'ha denunciat durant un termini de set anys. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que Josep Costa Montal indemnitzi les víctimes amb 26.000 euros.