L'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA) ha assegurat aquest dimecres que dos dels cinc municipis denunciats per la Comissió Europea davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja han resolt els problemes detectats amb les aigües residuals, i els altres tres estan en vies de fer-ho, tot i que no acabaran de solucionar-ho fins el 2018. El nou eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, ha denunciat Berga, Banyoles, Figueres, Abrera i Capellades per incomplir la normativa europea sobre tractament d'aigües residuals. L'ACA assegura que Abrera i Capellades ja no incompleixen la legislació, mentre que les altres tres localitats ho deixaran de fer en pocs anys.

Brussel·les alerta que "encara no es fa un tractament adequat" de les aigües residuals "en aglomeracions com Berga, Figueres i El Terri (Banyoles), a Catalunya". Pel que fa als municipis d'Abrera i de Capellades, l'executiu de Juncker lamenta que les seves al·legacions i "dades enviades són incompletes o mostren que s'estan incomplint els estàndards adequats".

L'ACA ha informat a l'ACN que Abrera ja va ampliar recentment la seva depuradora i les analítiques "certifiquen que el problema està resolt". A Capellades, l'estació s'ha ampliat recentment i s'està verificant que les analítiques certifiquin que el problema ja està resolt.

Per la seva banda, a Berga, el projecte d'ampliació de la depuradora i eliminació de nutrients ja està redactat, el passat 14 de novembre es va acabar el període d'exposició pública i ja està en fase d'aprovació. Inicialment estava previst que les obres es realitzessin entre els anys 2017 i 2018, però s'està estudiant un possible avançament al 2015.

Al nucli del Terri, a Banyoles, ja ha començat el procés de licitació de la redacció del projecte, que està previst executar entre el 2017 i 2018. A Figueres, ja s'ha consensuat amb l'Ajuntament una solució tècnica, consistent en un projecte de remodelació i millores per a eliminar nutrients a la depuradora. La redacció del projecte està en fase de licitació i es preveu executar-lo també entre el 2017 i el 2018.

L'ACA recorda que el procediment de la Comissió Europea es va iniciar el 2003 amb 29 aglomeracions urbanes a Catalunya sota el seu focus. En deu anys, la xifra s'ha reduït als cinc municipis esmentats.