El síndic de greuges de Catalunya ha decidit obrir una actuació d'ofici per aclarir si hi va haver alguna vulneració dels drets dels usuaris afectats, segons la normativa de consum, arran la inundació del túnel del tren d'alta velocitat (TAV) a Girona del passat 29 de setembre i que va obligar a suspendre durant cinc dies, fins la tarda del 4 d'octubre, el servei del TAV entre Figueres, Girona i Barcelona, obligant els usuaris a utilitzar el servei de Regionals. El síndic, a més, investigarà si les administracions públiques han actuat de manera irregular tant en aquest fet puntual com en relació al retard en acabar les obres i a la manca d'un pla homologat de seguretat de l'estació i el túnel del TAV a Girona.

Amb aquesta actuació, el síndic investigarà tant la vulneració dels drets dels consumidors per la interrupció del servei d'alta velocitat entre Figueres i Barcelona durant cinc dies, com l'actuació de les administracions implicades en la gestió de la incidència. També estudiarà si les administracions van ser les responsables del retard en finalitzar les obres i de la manca d'un pla homologat de seguretat a l'estació i el túnel del TAV a Girona. En relació al pla de seguretat, el síndic demanarà que es desencalli, ja que encara no ha estat homologat per la Generalitat.

Per aclarir tots aquets fets, els síndic demanarà informació a totes les administracions implicades: el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament d'Empresa i Ocupació (Agència Catalana del Consum), el Departament d'Interior, el Ministeri de Foment (ADIF) i l'Ajuntament de Girona.

Una agra polèmica

De fet, l'incident del TAV va suposar una agra polèmica entre les administracions públiques: mentre que l'Ajuntament es va indignar perquè Adif no havia tapat un forat de les obres per on va entrar l'aigua, l'administrador ferroviari va assegurar que gràcies a l'estació de l'alta velocitat no s'havia inundat la resta de la ciutat. Finalment, representants municipals es van reunir amb Foment i van arribar a acords per a l'arranjament de la zona, així com per a la reposició del Parc Central.