09 de novembre de 2014
09.11.2014

Girona multarà amb 5.000 euros cada pis que els bancs tinguin desocupat

Es tracta de multes coercitives per aconseguir que les entitats cedeixin vivendes per a la xarxa de lloguer social

09.11.2014 | 06:30
Membres de la PAH, recollint signatures davant l´Ajuntament a favor de multar els bancs amb pisos buits · Marc Martí

El precedent

  • Terrassa ja ha cobrat les primeres multes · L'Ajuntament de Terrassa, que va ser el pioner en la imposició de multes als bancs amb pisos buits, ha interposat, des del desembre de 2013, un total de 46 multes a bancs i caixes per tenir pisos desocupats. Ara ha cobrat ja les primeres tres sancions, de 3.000 euros cadascuna, i a més l'entitat ha cedit a l'Ajuntament la gestió d'aquests tres habitatges per destinar-los a lloguer social. En paral·lel, el consistori té en marxa un total de 982 expedients, dels quals més de 200 s'han tancat perquè els banc afectats han ocupat els habitatges o bé els han cedit a l'administració. Aquesta situació s'ha donat en 102 casos, el que fa un total de 105 pisos que, a Terrassa, es destinen ja al lloguer social com a conseqüència de la pressió de l'Ajuntament a entitats financeres.

    El consistori terrassenc va afirmar la setmana passada que amb aquestes dades «es constata que les multes coercitives són una via efectiva per a dissuadir els bancs de mantenir la propietat dels habitatges buits que no poden ocupar i poder alliberar així aquests immobles per a destinar-los a habitatge social».

    El govern municipal va obrir en un primer moment 726 expedients i actualment ja se n’estan tramitant 256 més, per la qual cosa en total s'han o s'estan treballant 982 expedients. D'aquests últims, es preveu que uns 50 entrin en fase d'incoació abans de final d'any, el pas previ a la imposició de multes coercitives.

L´Ajuntament de Girona ja està a punt de posar les primeres multes coercitives a les entitats bancàries que tinguin pisos desocupats de forma permanent. De moment, es tractarà de multes coercitives de 5.000 euros per a cada vivenda que estigui buida. Paral·lelament, també s´estan fent processos per tal de sancionar les entitats amb un import encara desconegut.

L´Ajuntament de Girona imposarà una multa coercitiva de 5.000 euros per cada pis que les entitats bancàries tinguin desocupat de forma permanent. Per a determinar la quantitat, el consistori ha calculat quin seria l´import mitjà que costaria el lloguer d´un pis social a la ciutat durant un any. Paral·lelament, també s´incoarà als bancs amb pisos buits un expedient sancionador que acabarà derivant en una altra sanció, de quantitat encara per determinar. Encara no se sap quants pisos seran gravats.

El passat mes de gener, el ple de Girona va aprovar una moció conjunta de la CUP, ICV, PSC i el regidor no adscrit Carles Palomares per tal de multar els bancs que tinguessin pisos desocupats de forma permanent. L´Ajuntament calculava que les entitats bancàries tenien uns 590 vivendes buides a la ciutat, i per això va començar a fer-los requeriments perquè els cedessin per poder destinar-los a lloguer social. Malgrat la falta de resposta per part d´algunes entiats, el consistori va poder constatar que algunes d´elles tenien pisos buits des de feia temps. Per això, es va posar en contacte amb elles i, un cop acabat ara el període d´al·legacions, l´Ajuntament ha declarat que aquestes vivendes tenen una situació de desocupació permanent.

Aconseguir-ne la cessió

Davant d´això, el consistori els pot imposar fins a tres multes coercitives per tal que els bancs ocupin aquests pisos, ja sigui llogant-los o cedint-los a l´Ajuntament perquè els inclogui a la xarxa de lloguer social. L´import d´aquestes multes serà de 5.000 euros per a cada pis que estigui buit. En aquests moments, el govern local està acabant d´enllestir la llista dels pisos que es veuran gravats. L´Ajuntament recorda que es podrien imposar fins a multes de 600.000 euros, però diuen que han decidit apostar per sancions realistes i assumibles. Per a decidir aquests 5.000 euros, han calculat el que costa, de mitjana, un pis de lloguer social a la ciutat durant un any. Els diners que es recaptin de les multes es destinaran als programes d´habitatge social.

A banda de les multes coercitives, el consistori també ha obert, paral·lelament, un expedient sancionador als bancs que tenen vivendes desocupades. En aquest cas, ja no es tracta d´una multa coercitiva per intentar que els bancs cedeixin pisos, sinó que tindrà la voluntat de sancionar. De moment, encara no se sap de quin import es tractarà.

L´Ajuntament té previst aprovar ben aviat el decret que determinarà aquest import de 5.000 euros per a les multes coercitives. Tot i que el consistori creu que molt possiblement les entitats bancàries recorreran la multa, la voluntat municipal és continuar fent passos per tal de complir amb el mandat del ple per aconseguir posar en lloguer social el màxim de vivendes desocupades possible.

La petició de gravar els pisos buits dels bancs a la ciutat havia estat llargament reivindicada per la Plataforma d´Afectats per la Hipoteca (PAH), que es queixava de la gran quantitat de desnonaments que hi ha a la ciutat mentre que molts bancs tenen vivendes sense ocupar. De fet, el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso (CiU), va explicar fa uns mesos que les entitats bancàries tenen uns 590 pisos buits a la ciutat, i que després d´enviar-los els primers requeriments, només n´havien cedit 36, la majoria dels quals en molt mal estat o amb els subministraments tallats. Així doncs, l´Ajuntament només en va poder aprofitar quatre per poder posar directament a la borsa de lloguer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema