L'acusació particular, que representa la família de la víctima, creu que el company de pis de Dave Verbist, l'home que va confessar que va matar i esquarterar una dona a Girona a finals d'octubre del 2013, podria ser coautor o cooperador. El lletrat Benet Salellas sosté que hi ha indicis suficients per sospitar que la participació de Doramas S. M. en el crim va ser més important del que ha reconegut. Aquest divendres, el jove de 28 anys ha declarat davant el Jutjat d'instrucció número 1 de Girona i ha negat que ajudés Verbist a netejar restes de sang i a desfer-se del cadàver de la víctima. Sí que ha reconegut que el criminal li va confessar que havia matat la dona i no el va denunciar per "por".

La víctima, Montse Méndez, va desaparèixer el 23 d'octubre de l'any passat. La van veure per última vegada al barri de Can Gibert del Pla i, des de llavors, ni rastre, fins que un detingut a Madrid per estrangular i cremar una jove danesa de 27 anys va confessar que mesos enrere havia matat una altra dona a Girona.

Després d'aquesta confessió, el Jutjat d'instrucció número 1 de Girona va obrir una investigació i va prendre declaració al criminal confés, de 33 anys i origen belga, que va explicar que ell i la víctima mantenien relacions sexuals amb pràctiques d'asfíxia i la va matar de forma involuntària. Després, va esquarterar el cos i va ocultar el cadàver a diferents zones boscoses properes a Girona.

Però Verbist va assegurar que algú li havia donat la idea d'esquarterar i desfer-se del cos: el seu company de pis. Aquest divendres, Doramas S. M. ha declarat davant el Jutjat d'instrucció número 1 de Girona com a imputat. El jove de 28 anys ha negat que ajudés Verbist a desfer-se del cadàver i a eliminar restes de sang del pis on vivien plegats. En canvi, sí que ha reconegut que el belga li va confessar que havia matat la víctima i que no el va denunciar perquè se sentia amenaçat.

Segons el relat de Doramas S. M., cap a les 11 de la nit ell i Verbist estaven en un bar del carrer Güell bevent cervesa i xupitos d'orujo. Aleshores, va aparèixer la víctima, a qui no coneixia. La dona es va quedar mirant a través de la vidriera del local i va entrar quan Dave Verbist li va fer un gest a mode d'invitació.

Alcohol i drogues al pis

Plegats, van estar consumint alcohol fins que el bar va tancar. El company de pis assegura que la víctima anava beguda. Llavors, els tres van decidir anar cap al pis dels dos homes. Allà, van trucar a un home per comprar cocaïna i, un cop van aconseguir la droga, van estar força estona consumint alcohol els tres i Verbist i la víctima també cocaïna.

En un moment de la nit, relata Doramas S. M., Verbist i la víctima es van començar a posar "carinyosos" i ell, violentat, va decidir anar a dormir. No va escoltar cap soroll sospitós però, segons assegura, l'endemà al matí a les 11 estava a la dutxa quan Verbist va entrar i li va dir que havia passat una cosa "molt grossa" i que havia matat la dona.

Doramas S. M. diu que no va veure el cadàver però sí que va veure una taca al matalàs de Verbist, que podia ser de sang o d'orina. D'entrada va pensar que era sang perquè també havia desaparegut un matxet que el belga tenia penjat a l'habitació però que ara "no n'està segur".

L'imputat diu que va sentir "angúnia" i no va voler "saber res més". Va marxar a treballar i quan va tornar va trobar diverses bosses d'escombraries. "Va preguntar a Verbist què passava i va dir que havia esquarterat la dona a la banyera", recull la declaració. Un cop va sentir això, relata que es va posar les mans al cap, va començar a plorar i li va dir que s'endugués tot allò de casa.

Verbist va agafar la seva moto i les claus del cotxe del germà del company de pis i va fer servir els dos vehicles per desfer-se del cos. Doramas S. M. ha assegurat que quan ell va arribar al pis ja estava tot net i ha negat que ajudés a eliminar rastres de sang.

Sí que ha reconegut que dies després va netejar a fons l'immoble però perquè deixaven el lloguer i també ha admès que va ajudar Verbist a desfer-se del matalàs on el mateix Doramas S. M. hi havia vist una taca, que podria ser de sang.

El company de pis diu que se sentia atemorit i que Verbist exercia un fort control sobre seu. Per això, segons ha explicat la seva advocada Sabina Sartorio, no va explicar res fins que va estar segur que el belga estava a presó.

Coautor o cooperador

Després d'escoltar la declaració, l'advocat de la família de la víctima, Benet Salellas, ha demanat que ingressés a presó perquè considera que hi ha indicis suficients per creure que Doramas S. M. pot estar més implicat en el crim del que reconeix. Estava al lloc dels fets, la seva declaració entra en contradicció amb la de Verbist en relació a la seva participació, no va anar a la policia i després d'això fins i tot van anar a viure junts a Madrid on van muntar un negoci plegats.

"Malgrat que en aquest moment processal no podem fixar un relat detallat, no tenim cap dubte que Verbist va comptar amb la confiança que li suposava que Doramas, una persona amb la lleialtat que li havia mostrat, l'ajudaria en qualsevol vicissitud que el produís durant l'execució del delicte", ha apuntat Salellas.

El fiscal, Enrique Barata, ha demanat que el deixin en llibertat, tot i que obre la porta més endavant a ampliar l'acusació o a demanar presó. La defensa, Sabina Sartorio, també ha defensat que el deixin en llibertat. El Jutjat d'instrucció 1 de Girona ha desestimat la petició de presó provisional perquè considera que, ara per ara, no hi ha suficients indicis per imputar un delicte d'homicidi a Doramas S. M.