Els gironins reincidim en les tradicions. I una d'aquestes mana sortir a passejar enmig de les parades que envaeixen el centre de la ciutat per Tots Sants. Es vulgui comprar un objecte o aliment o només per estirar les cames i gaudir de la festivitat, que enguany queia en dissabte. Aquesta combinació va fer que ahir alguns paradistes assenyalessin que hi havia menys gent que en altres anys.

Podria ser una percepció, tenint en compte que des de l'any passat el consistori va decidir reubicar algunes parades en altres carrers per tal que tot plegat quedés més repartit i hi hagués més espai a l'hora de passejar. Una manera d'evitar la massifiació. La jornada havia començat amb un sol generós que convidava a prendre alguna cosa en alguna terrassa després del tradicional volt. Al migdia, però, els núvols van començar a fer acte de presència i ja va ser per quedar-s'hi.

No només són els gironins residents a la ciutat els qui treuen el cap entre les parades. També hi ha molts veïns d'altres poblacions que s'apropen a la capital. Com que l'opció de transport favorita és el vehicle particular, es produeixen ?algunes complicacions en el trànsit, a l'entrada de Girona i per buscar aparcament a prop del centre, que és on hi ha l'activitat firaire principal. Hi havia prarades de ?brocanters, pintura, llibres, alimentació i begudes, joies, articles de ?màgia i tarot, antiguitats, ojectes de ?decoració fets a mà, teixits o motius relacionats amb Catalunya i la independència, entre molts altres.

Acte al cementiri

Aprofitant el dia de Tots Sants, centenars de gironins també van visitar els seus difunts als cementiris. El cementiri vell va acollir l'acte institucional. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va subratllar que la jornada servia per "recordar els nostres morts i per recordar també la gent de la ciutat que ha donat la seva vida en diferents moments de la història per tal que puguem gaudir de la llibertat que tenim avui". Puigdemont va fer referència a Josep Muxach, supervivent dels setges de Girona del 1808-1809, que té un monument dedicat al cementiri, o als gironins del Regiment de Sant Narcís que van morir a Barcelona ara fa 300 anys. Després d'un minut de silenci les autoritats van visitar el mur on hi ha els noms de "tantes persones que van donar la vida per la llibertat", víctimes de la repressió i que van ser afusellats durant el franquisme.