La façana de la Catedral va convertir-se ahir en una explosió de colors i moviment i en un escenari de luxe per la videoprojecció "300 anys. Estel.cat", cret per Domènec Fita. Es va poder veure des d'un martell que convertia en bocins la façana fins al propi Fita ensabonant la Catedral barrejats amb gravats i serigrafies de l'autor, alguns generats per l'ocasió i altres repescats de 1942. La música escollida, sota la direcció de Joaquim Rabasseda va ser de caràcter gòtic i a i la tècnica i els recursos audiovisuals provenien del Bloom.

L'alcalde, Carles Puigdemont, havia advertit ja que el mapping que es veuria a la nit era "un veritable monument, una obra d'art de creació netament gironina. Es podria dir d'alguna manera que estem davant de l'obra d'obres de Domènec Fita".

La projecció va lligar passat, present i futur tot jugant amb diversos elements. Per una banda, constava de dibuixos antics de Fita, fent referència al passat i a la seva vinculació amb la Catedral -on hi té obres com el Crist jacent, un vitrall o el sant Narcís de la façana (que va quedar encerclat una estona)-, i també de la música que es va interpretar el 1710, ara fa més de 300 anys, des de la façana de la Catedral quan es va inaugurar la remodelació d'aquest espai.

Per altra banda, es va incloure també la vessant del Fita artista oberta a nous llenguatges creatius, com els que ofereix la videocreació que permetia una relectura de la façana de la Catedral sota diferents paràmetres. La projecció va fer un recorregut per la història i el patrimoni de la ciutat i, especialment de la Catedral. A banda del crist Jacent, van aparèixer també els Apòstols i un Sant Narcís envoltat de colors, en una part final que és la que va guanyar-se el nom de "màpping" perquè és on realment es van aprofitar els relleus que té la façana de la Catedral.

Sobre el títol de l'obra, l'autor va explicar que que, malgrat que li costava posar noms a les coses, li feia una especial "il·lusió" que l'obra portés aquest nom perquè va remarcar que "estem en un any molt emblemàtic" -per això comença amb "300 anys"-, "l'estel tothom sap què representa" i "hi vaig voler afegir el punt cat" en relació amb el moment actual que viu el país.

La projecció es va fer a les vuit del vespre i les escales de la Catedral es van omplir de gom a gom. El "màpping" es va anar repetint durant tres hores.