La sala de plens de Girona es quedarà sense cap quadre de la Casa Reial. L'Ajuntament va aprofitar l'abdicació de Joan Carles I per retirar les imatge de l'anterior monarca i de la seva esposa Sofia el 19 de juny. Aleshores ningú del consistori gironí va deixar clar si es penjarien els dels nous Reis d'Espanya.

Puigdemont, però, ahir va ser taxatiu. L'alcalde va comentar que

a partir d'ara no hi haurà cap retrat ni fotografia dels Reis d'Espanya al consistori gironí. Els olis de Joan Carles i Sofia s'han portat a l'Arxiu Municipal. "No tenim previst col·locar cap oli ni retrat dels nous Reis, és un debat que no toca, extratemporal", va subratllar el batlle.

En aquest sentit, Puigdemont no va dubtar a afirmar que existeix una "persecució permanent" de la llengua catalana i els consistoris adherits a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), per part dels poders de l'Estat. "Això no pot ser, l'Estat s'hauria de replantejar la seva actitud en contra dels ajuntaments catalans i potser aquí trobaria els motius que explicarien que els consistoris es sentin convidats a penjar o no determinats quadres", va concloure.

L'Ajuntament havia confirmat fa uns dies que havia rebut la carta de la Casa Reial on s'explicava quins eren els diferents models i mides de foto del nou Rei Felip que es podien triar. Presumiblement, no s'ha respost aquesta missiva.

Des que es va saber que l'Ajuntament de Girona havia retirat les imatges del saló de plens, el PP intuïa que no serien substituïdes. Fa uns dies la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, va insistir en què " Puigdemont té animadversió pels monarques, però com a alcalde ha d'actuar amb responsabilitat i complir la llei". A més, va assenyalar que li havia demanat per escrit que compleixi la llei i posi la nova efígie "en un lloc preferent del Saló de Sessions".

Des de fa aproximadament un any i mig, la façana de l'Ajuntament tampoc té la bandera espanyola. Va desaparèixer poc abans de les Fires de Sant Narcís. L'alcalde va apuntar a un robatori. Finalment, es va optar per deixar-hi només la bandera catalana, que és l'única que oneja als quatre màstils.