sarajevo era una ciutat més aviat provinciana, al sud d'un imperi crepuscular. Els minarets i els campanars es miraven amb recel entre un paisatge brodat per la pluja i la neu dels hiverns balcànics i per l'escalfor cada vegada més evident d'aquell estiu de 1914 que tot just començava. La gent contemplava pels carrers el pas de l'arxiduc Francesc Ferran amb una mena d'indiferència i de curiositat quan, de sobte, van sonar dos trets, preludi d'un carnatge indescriptible.

Hi ha esdeveniments que marquen d'una estranya manera els llibres d'història, tal és el cas de l'assassinat de l'arxiduc, hereu de la corona de l'imperi austrohongarès a Sarajevo el 28 de juny de 1914, a mans de Gavrilo Princip, un nacionalista serbi. Poca gent s'ha dedicat a explicar aquest fet, probablement la magnitud de la tragèdia que es desenvolupà després amagà amb un tel d'horror els detalls, banals o no, d'aquell atemptat.

I evidentment encara menys s'ha comentat la història de l'automòbil en què viatjaven l'arxiduc i la seva esposa, un Gräf & Stift Double Phaeton, un cotxe construït el 1910 pels tres germans Gräf de Viena, que pocs anys abans encara regentaven un taller de reparació de bicicletes. Sembla que el currículum d'accidents i de morts del Double Phaeton no va començar ni acabar a Sarajevo i es va forjar com una mena de llegenda de cotxe maleït que encara ronda a través de multitud apòcrifes.

Després de la guerra el govern austríac va decidir comprar-lo, el va restaurar i va quedar instal·lat al museu militar de Viena, un edifici destruït per un bombardeig durant la Segona Guerra Mundial, on només es va salvar una sala... precisament la que contenia el Gräf & Stift Double Phaeton, que, com no podia ser d'una altra manera, en una triple pirueta del destí encara exhibia la seva malèfica placa "A III 118", una matrícula que segons com es vulgui llegir recorda la de la data de l'armistici d'una guerra que costà 10 milions de morts: 11 de l'11 del 18.