Qui va ser president del Banc Mundial entre 1995 i 2005, James Wolfensohn, va assegurar que l'arribada del rei Felip VI pot suposar un "canvi de gir" per a Espanya, de manera que no s'hauria de subes?timar el seu potencial impacte. "És un home brillant, amb bona imatge i que coneix bé el món occidental", va indicar, tot assegurant que Espanya "té molta sort de tenir-lo". Segons va indicar, Felip VI no eliminarà la crisi, "però molta gent, sobretot els que no són catalans, pensen que serà un gran líder".

Wolfensohn va centrar en la seva ponència a subratllar la importància que estan adquirint les economies emergents, especialment les asiàtiques, com ara Xina o l'Índia. Segons va indicar, el paradigma dels darrers anys -en què Estats Units, Europa i Japó tenen el 80% de la riquesa amb només un 20% de la població- canviarà, ja que la població asiàtica creixerà a un ritme molt més elevat que l'europea. En aquest sentit, va destacar el paper que juguen les noves tecnologies en aquest canvi, ja que tothom pot tenir accés a la mateixa informació.

Tot plegat, sumat a nous reptes polítics a llocs com Afganistan, Rússia o l'Iraq, farà, segons l'expresident del Banc Mundial, que els joves d'avui dia visquin en un món totalment diferent al de les generacions anteriors: "Per a la gent que ara teniu 20 i 30 anys, el món serà molt diferent al que us descriuen avui els polítics i fins i tot els professors", va indicar. Tot i això, va considerar que aquesta nova atmosfera en la qual s'hauran de desenvolupar els oferirà també noves oportunitats: segons va recordar, els creadors de Facebook, Youtube o Google, per exemple, no arribaven als 30 anys.

Això sí, també va deixar clar que els nous reptes globals, com ara el medi ambient o la lluita contra les desigualtats, no es poden afrontar de forma parcial pel govern de torn de cada país, ja que aquests només es preocupen a curt termini, fins a les properes eleccions. En aquest sentit, va destacar que cal encarar la qüestió d'una forma global i a través d'organitzacions internacionals.