L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, considera que és un "error" que la Casa Reial vulgui insistir a mantenir el títol de Príncep de Girona. El batlle gironí va titllar de poc "encertades" les paraules que va pronunciar el rei Felip VI durant el discurs que va fer aquest dijous al Fòrum Impulsa de Girona.

El Rei va comentar que la seva filla Elionor ostentarà i farà ús del títol de Princesa de Girona, unes paraules que arriben després que el ple de la ciutat aprovés que la distinció "no representa" la ciutat. "Té la llibertat per fer-ho però crec que el missatge que enviava la moció és que si es vol utilitzar un títol que porta el nom de la ciutat, és rellevant saber quina opinió en té el municipi", va explicar l'alcalde. "No em sembla una manera intel·ligent d'actuar", va etzibar a Catalunya Ràdio.

D'una banda, Puigdemont va destacar el fet que el Rei utilitzés la llengua catalana per a part del seu discurs, un fet que d'altra banda sol fer cada cop que trepitja terres catalanes. "Va buscar referir-se a Catalunya de manera amable, va fer una defensa de la llengua catalana que és molt poc freqüent, inhabitual i gairebé inèdita pel que fa als representats de l'Estat", va admetre el màxim representant municipal.

Per això, el batlle va agrair la seva consideració tot i que va voler deixar clar que no comparteix la seva visió sobre el títol de Princesa de Girona. El Rei va subratllar que el títol es remunta a l'edat mitjana i que suposa un "símbol per a la nostra història". Per això, va assegurar que per ell ha estat "honor" tenir aquest títol i que la princesa Elionor ostentaria i faria ús d'aquest reconeixement amb el mateix honor.

"El missatge que enviava la moció és que si es vol utilitzar un títol que té el nom de la ciutat, és rellevant saber quina opinió en té el poble i la ciutat sobre això", ha explicat. "Cadascú és lliure després de seguir els consells" però considera que no va ser encertat, va resumir.

Aquestes paraules de Puigdemont van ser replicades ahir mateix per la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray. Veray va reclamar a l'alcalde que fos "coherent amb el que diu i el que fa i exercir el seu càrrec amb responsabilitat". La representant popular creu que Puigdemont ha "passat de ser un alcalde conscient que estava governant en minoria i que necessitava buscar consens i suports, a ser un radical independentista i antimonàrquic".

Per a Veray, l'actitud de Puigdemont "és de vergonya aliena". "Volem que Girona es conegui per l'excel·lència i per iniciatives i projectes en positiu com per exemple el Fòrum Impulsa", i no "d'una ciutat que promou la crispació aprovant mocions antisistema i amb l'actitud hostil del seu màxim representant, com passa actualment".

"La que no és una manera intel·ligent d'actuar és la de Puigdemont", va dir Veray, que va apuntar que "com a alcalde hauria de ser més moderat i conciliador perquè representa tots els gironins i gironines i sap perfectament que la majoria no pensen com ell". "És injust que per culpa d'un alcalde irresponsable i obsessionat amb la independència es distorsioni la imatge de la nostra ciutat", va acabar.