Col·laborar per arribar més lluny. Aquesta és la filosofia de la cinquena edició del Fòrum Impulsa, que al llarg d´avui mostrarà el resultat de diversos projectes basats en la combinació de recursos i capacitats: des de Wikipedia fins a Sharable, Ouishare o la Public Library of Science (PLOS). Sota el lema Fòrum Impulsa: oberts i col·laboratius, el Fòrum comptarà amb la presència, entre d´altres, del president del Banc Mundial entre 1995-2005, James Wolfensohn, el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales, i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz.

Wolfensohn serà l´encarregat d´inaugurar aquesta jornada amb una conferència titulada La societat al cor del desenvolupament econòmic. Durant la seva etapa com a president del Banc Mundial, Wolfensohn es va marcar com a prioritats la reducció de la pobresa i el desenvolupament global.

El primer bloc del Fòrum portarà per títol «L´oportunitat» i comptarà amb tres ponències. Una d´elles serà la d´Antonin Léonard, creador de Ouishare, un moviment europeu que vol involucrar ciutadans, empreses i institucions a favor d´una economia col·laborativa. També es podrà escoltar la intervenció d´Elizabeth Marincola, directora general de la Public Library of Science (PLOS), una organització sense ànim de lucre que publica milers d´articles científics de forma gratuïta. Finalment, també hi haurà un diàleg entre Paul Mockapetris, que va ser el creador de les identitats a Internet, i Andreu Veà, que és el president de la Internet Society a Espanya. La conversa portarà per títol La tecnologia oberta i distribuïda canvia les regles del joc.

El segon gran bloc del Fòrum s´anomerà «El moment», i comptarà amb tres conferències més. En aquest cas, intervindrà el director de l´Institut Europeu d´Innovació i Tecnologia, José Manuel Leceta, que explicarà com s´està treballant des d´aquest centre per aconseguir una incidència de la innovació en l´economia a través, sobretot, de l´educació. També parlarà Neal Gorenflo, creador de Sharable, una plataforma d´informació, acció i connexió per a compartir la transormació social. Gorenflo explicarà com va abandonar la seva vida d´alt executiu per a dedicar-se a l´economia col·laborativa. Per acabar, també hi haurà un diàleg entre el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz (exdiputat europeu i exmembre del govern basc) i Antonella Broglia, que fa més de trenta anys que es dedica al màrqueting i la comunicació i que actualment és organitzadora de TEDxMadrid.

Finalment, la darrera part del Fòrum es dirà «L´horitzó» i comptarà amb una actuació del Berklee College of Music de València, que oferirà una ponència que evolucionarà des de diferents gèneres tradicionals fins a les darreres tendències de la indústria de la música. L´encarregat de tancar el Fòrum Impulsa 2014 serà Jimmy Wales, creador de la Wikipedia, l´enciclopèdia digital que va posar en marxa l´any 2001 que compta amb milions d´articles en més de 250 idiomes i milers de col·laboradors arreu del món. El títol de la seva xerrada serà El camí és obert. Explora´l i comparteix-lo!