La decisió d'Avancem de constituir-se com a "nou subjecte polític" deixa en una posició més que difícil la seva candidata a les primàries del PSC a Girona, Glòria Plana. Tenint en compte que els crítics socialistes han decidit trencar amb el PSC i aliar-se amb Nova Esquerra Catalana (també fundada per exmembres del PSC), és complicat que Plana pugui continuar presentant per encapçalar aquestes sigles. Tot i això, la candidata ha decidit prendre's el cap de setmana per reflexionar i debatre amb les persones que li dónen suport, i té previst anunciar demà la seva decisió.

Plana és, juntament amb l'exsecretari d'organització del PSC a Girona, Ignasi Thió, una de les cares visibles d'Avancem a la demarcació. Ara fa un any, ja es va començar a parlar que un grup de militants volien impulsar Plana -que ara és regidora a l'Ajuntament de Girona- com a nova candidata socialista a l'alcaldia. Ella, però, sempre va dir que, mentre es presentés l'actual cap de files, Pia Bosch, no faria un pas endavant.

Els esdeveniments, però, es van precipitar fa unes setmanes, quan Bosch va renunciar a encapçalar de nou la candidatura per desacords amb la direcció del partit: no està d'acord amb algunes qüestions bàsiques, com ara el dret a decidir, i pensa que les primàries s'haurien de deixar per més endavant, cap a la tardor, un cop s'hagués tancat la crisi oberta al PSC.

Després d'aquest pas enrere, Plana en va fer un endavant i, poc abans que es tanqués el termini per recollir avals, va anunciar la seva intenció de presentar-se. En una roda de premsa que va comptar amb la presència del mateix Thió i del líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, Plana es va presentar amb la intenció de recuperar "tot allò positiu, que va ser molt, que s'havia fet des dels governs de progrés". Així doncs, la candidata va defensar "un projecte aglutinador de pensaments diferents en els àmbits social i nacional, on hi hagi inclòs el dret a decidir i que representi les sensibilitats socialdemocràtiques".

Plana, doncs, s'enfrontava així a la seva companya de grup municipal Sílvia Paneque, que ja feia setmanes que havia anunciat la seva intenció de presentar-se a les primàries. Malgrat opinar de forma similar en algunes qüestions bàsiques, com ara la necessitat d'una regeneració democràtica i obrir noves formes de fer política, la seva principal diferència és en la prioritat que donen a la qüestió nacional, molt més important per a Plana.

Una setmana més tard de l'oficialització de la candidatura de Plana, tanmateix, Elena va anunciar la seva decisió de deixar els socialistes, tot iniciant la ecissió d'Avancem respecte al PSC. Això ja va deixar Plana en una situació ?incòmoda, però va decidir continuar endavant amb la seva candidatura. Això sí, va condicionar la seva decisió a l'assemblea d'Avancem que es va celebrar ahir, on Elena també havia de decidir si deixava o no la seva acta de diputat i quin era el futur del corrent crític. A més, Plana va recordar que els independents també tenen dret a presentar-se a primàries, i no va descartar que aquest acabés essent el seu cas. Paneque també va preveure aquesta possibilitat amb bons ulls, perquè vol que es facin primàries i que la candidata sigui escollida de forma democràtica.

Ara, amb la decisió pública d'Avancem d'anar-se'n amb Nova Esquerra Catalana, serà molt difícil per a Plana seguir defensant les sigles del PSC, ja que el nou "subjecte polític" té previst buscar aliances amb altres partits d'esquerres de cara a les municipals. Aquestes aliances seran diferents en cada cas, i és poc probable que des del PSC ho pugui fer. Tot i això, l'encara candidata a les primàries s'ha donat tot el dia d'avui per reflexionar i demà té previst fer pública la seva decisió final. No hi ha gaire més marge, ja que les primàries del PSC a Girona són el proper dissabte, 5 de juliol.