Coincidint amb l´arribada del rei Felip VI a Girona per entregar els premis del Fòrum Impulsa, prop de 600 manifestants van marxar ahir pels carrers de la ciutat per protestar contra la institució monàrquica i per reclamar el dret a decidir i la república catalana. La manifestació va concentrar més gent que en altres ocasions aprofitant que Felip VI era en terres gironines fent la primera visita oficial fora de Madrid com a monarca, i va transcórrer de forma pacífica i sense incidents.

La protesta estava convocada per una quinzena d´entitats i associacions republicanes i independentistes -CUP, ICV EUiA, ERC, SI, Rcat, el casal independentista el Forn, l´Ateneu 24 de juny, Endavant, Xarxa pels Drets Socials, MDT, i el sindicat d´estudiants dels Països Catalans-.

Pels volts de les vuit del vespre la comitiva va sortir de la plaça del Vi després de llegir un breu comunicat reclamant el «dret a decidir dels països catalans». A la pancarta de la capçalera s´hi podia llegir el lema «cap pacte, cap rei, el poble català decideix». La manifestació va travessar el Pont de Pedra, el carrer Nou i la plaça Marquès de Camps a crits de «fora Borbons de Girona», «jo també cremo la corona espanyola » o «Borbó, cabró, treballa de peó».

Després de recórrer el carrer de Santa Eugènia, la marxa va girar cap a la plaça Miquel de Palol, lloc on hi havia preperada una tarima amb música des d´on es van llegir diversos parlaments a favor de la república i mostrant el rebuig a una monarquia «antidemocràtica ». L´economista Pau Guerola va clamar contra Felip VI «al qual li tallarem la cua» i contra una Fundació Príncep de Girona «creada per rentar la imatge del rei» i va recordar que Leonor, la filla del monarca, «no és princesa de Girona».

El cantant Joanjo Bosk va posar punt i final a la protesta cantant L´Estaca i el públic va concloure entonant Els Segadors abans que els organitzadors donessin per desconvocada la protesta.

Tanmateix, un grup d´un centenar de persones va decidir prosseguir amb la protesta i es va dirigir cap al recinte de l´Auditori on el Rei hi era present. A mitja alçada del carrer Caterina Albert els manifestants van topar amb el cordó de seguretat policial dels Mossos d´Esquadra. Després d´uns moments de tensió la policía va permetre als manifestants arribar fins al final del carrer, on es van quedar aturats una estona cridant contra el Rei fins que la multitud es va anar dissolent.

Ciutat blindada

No només l´Auditori estava blindat per la policia. Les forces de seguretat van desplegar un fort dispositiu policial no només al voltant del recinte firal, sinó per tota la ciutat. Estona abans de l´arribada del Rei, els Mossos van anar col·locant efectius en punts estratègics de la ciutat amb furgons policials i agents de paisà