El Consorci de les Gavarres ha informat que s'ha comprovat l'existència d'una parella de llúdrigues que viuen al riu Daró, al Baix Empordà. Un estudiant, mitjançant el seu treball de recerca que ha comptat amb la col·laboració de la institució i de l'entitat SITRA, ha aconseguit fotografiar aquests animals a la zona de la Bisbal d'Empordà. Des de fa anys, tècnics del Consorci havien localitzat alguns rastres i femtes de l'espècie, però, fins ara, no s'havia pogut comprovar que els animals habitessin aquest espai. Durant la dècada dels vuitanta, les poblacions de llúdrigues van minvar ràpidament arreu de Catalunya i pel que fa al riu Daró no se n'havien vist des de finals dels anys 90.

"L'any 2000 es va començar un projecte de reintroducció de llúdrigues arreu de Catalunya. Els exemplars procedien d'Extremadura i altres zones d'Espanya perquè durant la dècada dels vuitanta aquests animals van extingir-se pràcticament a tot el territori català", ha explicat el tècnic dels Serveis Tècnics del Consorci de les Gavarres, Oriol Granyer. Durant aquells anys, només es podien trobar llúdrigues a les comarques lleidatanes, concretament a la Noguera Ribagorçana, Noguera Pallaresa i un tram del riu Segre. En un principi, els experts van decidir reintroduir-les al riu Muga i Fluvià i, a partir d'aquí, els animals s'han anat estenent.

En aquest sentit, des del Consorci ressalten que ara fa uns anys, els experts i tècnics de l'organisme van començar a detectar alguns indicis sobre la possible presència d'aquests animals al riu Daró. "Ho sabíem per rastres i anàlisis de femtes però mai havíem aconseguit comprovar-ho i fotografiar-les", ha comentat el tècnic.

Tot apunta a que en aquest riu del Baix Empordà podria viure-hi una parella de llúdrigues que es mourien per la zona de la Bisbal d'Empordà i les Gavarres. "La densitat de població és baixa perquè el riu té un cabal intermitent, varia molt en funció de les estacions i això afecta al nombre de peixos que hi habiten", ha explicat Granyer. Aquestes variacions fan que les llúdrigues tinguin més dificultats a l'hora de buscar aliment. "En aquest riu tenim moltes espècies autòctones però també s'ha instal·lat el cranc de riu americà i pensem que les llúdrigues han trobat en aquesta espècie al·lòctona una gran font d'aliment", ha afegit.

Des del Consorci de les Gavarres encara desconeixen si els animals detectats es mantenen i viuen permanentment al Daró. "S'ha de tenir en compte que el Daró és un dels rius mediterranis més ben conservats i compta amb un gran reguitzell d'espècies de peixos típicament mediterranis com el barb o l'espinós", ha afegit Granyer.

Aquesta descoberta va ser possible gràcies a l'empeny d'un jove estudiant que va decidir fer el seu treball de recerca sobre aquest animal. El jove va instal·lar càmeres fotogràfiques que van permetre captar diverses instantànies de llúdrigues que es movien pel riu Daró. Avui en dia ja s'ha detectat la presència de llúdrigues a l'estany de Banyoles on creuen que hi habiten unes dues o tres parelles i a determinats punts de la comarca del Pla de l'Estany i de la Garrotxa, entre d'altres.