01 de octubre de 2013
01.10.2013

la mort

01.10.2013 | 06:30
la mort

L'altre dia, sortint d'un funeral i seguint una vella tradició catalana, un amic em va recordar aquell acudit del metge que prohibeix estrictament al seu pacient beure begudes alcohòliques, menjar amb sal i prendre postres amb sucre. "No viurà més -diu el metge- però se li farà més llarg...". Contràriament al pensament comú, morir-se no és cosa de bufar i fer ampolles, costa molt, sobretot cap al final, quan els esgarips de l'agonia ho fan llarg, molt llarg.
Però la mort no és llarga ni curta, simplement és un instant, una mil·lèsima de segon, que no es diferencia sensiblement d'altres instants: del gest que fem per apagar el llum abans de dormir o del de prémer el botó del vàter després de fer les nostres necessitats. Morir és això: un clic, després del qual ja no importa res del que havia passat abans, ni res del que pugui passar després. La mort és l'inici i el final, tot al mateix temps, és el punt zero de l'existència humana.
Paradoxalment ens passem mitja vida intentant aprendre i comprendre moltes coses, però ningú ens ensenya a morir. Davant de la mort tothom és autodidacte, potser per aquesta raó es mor tan malament. Hi hauria d'haver acadèmies on ?t'ense?nyessin els trucs, les tècniques, per morir en el moment precís. Perquè un dels problemes és que un no s'ha de morir ni massa aviat ni massa tard. Els funerals de la gent jove solen ser els més concorreguts, però no ens enganyem, els amics encara tenen molta vida davant seu i aviat els oblidaran, i els funerals dels centenaris són els més patètics perquè els pocs que hi acudeixen probablement es pensaven que el protagonista de l'esdeveniment s'havia mort feia temps.
Ara bé, no seré jo qui pontifiqui sobre un tema tan delicat com aquest, em falta preparació i experiència, però no voldria acabar sense fer una recomanació que em sembla de sentit comú: no deixin de morir-se. Morir és més important del que pensen i, a vegades, és el millor que poden fer en aquesta vida, per deixar pas a altres vides i, tal com ens recorda el Govern, per alleugerir la feixuga càrrega de la Seguretat Social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook