01 de octubre de 2013
01.10.2013

Mascarell diu que Girona és la primera opció per al fons Santos Torroella

El conseller, tanmateix,
ha pensat en hipòtesis alternatives perquè no vol que marxi de Catalunya

01.10.2013 | 06:30

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va manifestar ahir el seu suport a la iniciativa de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, perquè la col·lecció de pintures de Rafael Santos Torrella romangui i s'exhibeixi a la ciutat. Mascarell va afirmar que aquesta és "la primera opció" del departament, al considerar que es tracta d'un fons "molt important" i assegurar que cal fer un "esforç" col·lectiu i actuar amb "rapidesa" per evitar que altres institucions de l'Estat l'adquireixin. La col·lecció, valorada en 3,9 milions d'euros, és propietat de l'empresa Artur Ramon SL. Mentrestant, Puigdemont busca consens entre els grups municipals per aprovar la compra del fons.
La iniciativa de Puigdemont, perquè la ciutat adquireixi la col·lecció de pintures de Rafael Santos Torrella va rebre ahir l'aval de la Generalitat per veu del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La proposta de Puigdemont, que passa perquè el consistori compri el fons a Artur Ramon SL. i quedi allotjat, previsiblement, a la Casa Pastors de Girona, és vista amb bons ulls pel conseller.
Mascarell considera que aquesta possibilitat és "sòlida" i "molt ben plantejada", per la qual cosa des del departament de Cultura de la Generalitat hi donaran suport. De fet, el conseller ja ha fet arribar aquest parer al propi Puigdemont. Amb tot, si aquesta possibilitat no prosperés, ja s'ha pensat en "altres hipòtesis" perquè la col·lecció es quedi a Catalunya.
I és que la Generalitat constata que el de Rafael Santos és un fons "molt important" que forma part de la història cultural de Catalunya. En aquests sentit, Mascarell considera que cal "ser generosos" i fer "tot el possible" perquè la col·lecció es quedi a Catalunya i pugui estar a disposició dels ciutadans "el més aviat possible".
A més, Mascarell ha alertat del risc que altres institucions de l'Estat interessades en aquest conjunt puguin adquirir-lo si des d'aquí "no es fa el que s'ha de fer". És per això que el conseller veu convenient que des de Catalunya "no es badi" ni "es facin les coses malament", sinó que s'actuï amb "una mica de rapidesa".
La compra del fons per part de l'Ajuntament de Girona no ha estat encara aprovada -ni debatuda- al ple, ja que el passat 10 de setembre Puigdemont va retirar aquest punt de l'ordre del dia en constatar que no tenia prou suports dels grups municipals.
El conseller de Cultura, tanmateix, confia que aquests "matisos" entre el govern municipal i oposició es puguin "resoldre" el més aviat possible per afrontar la compra del fons. La col·lecció ha estat valorada en 3,9 milions d'euros per l'empresa propietària, Artur Ramon SL.
En cas d'adquirir-lo, l'Ajuntament té previst pagar l'adquisició en set anys. D'altra banda, l'edifici on s'hauria d'ubicar el fons, la Casa Pastors, haurà de ser rehabilitada prèviament. Per això, el consistori demanarà ajuda a la Diputació, la Generalitat i l'Estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook