01 de octubre de 2013
01.10.2013

FRIVOLITZAR

01.10.2013 | 06:30
FRIVOLITZAR

"No és només un problema de distància abismal entre rics i pobres; per a molts ciutadans és una qüestió de supervivència"

Primum vivere;deinde filosofare, va sentenciar el clàssic. Primer "la vida", després "els romanços". Què són els romanços? Doncs, quasi tot el que ens envolta i aliena. L'essència de la vida i del món ha estat desplaçada per diversos ídols de fang: l'ídol del diner, l'ídol del guany i l'èxit, l'ídol del plaer... L'home d'avui viu allunyat d'allò que de debò dóna sentit a la seva vida. Viu envoltat de romanços: a ells aspira, per ells sospira, amb ells respira. Li preocupen els èxits dels seu equip de futbol, l'últim enginy tecnològic, la sèrie més banal de la TV, la xafarderia més poca-solta, la vida regalada... S'omple l'existència de "tants romanços"" que amb prou feines li queda espai per viure de debò.
Cal saber prioritzar. Primer, la vida. No pas com una obsessió, sinó com una aspiració natural: preservar-la, alimentar-la (físicament i espiritualment), humanitzar-la, donar-li sentit. Després, els romanços. Les persones han de tenir un lloc per viure, un treball i un plat a taula, que són les coses essencials. Després, si de cas, les vanals: mòbil, tv, viatges... És imprescindible que els governs treballin per garantir la dignitat bàsica de les persones.
En aquests temps que vivim, allò que més perilla és la dignitat de moltes persones. Mirem el cas de Girona. Quantes persones passen gana a la ciutat? Des de Càritas s'avisa que unes quantes, que cada vegada més. Quantes persones han perdut el pis en mans dels bancs? La PAH ens ensenya cada setmana l'abast de la misèria. Quants gironins i gironines són a l'atur? Molts, masses.
Quina mena de ciutat estem bastint? No és només un problema de distància abismal entre rics i pobres; per a molts ciutadans és una qüestió de supervivència. Mentre hi hagi gana, desnonaments i atur, que no ens parlin ni de monuments, ni de col.leccions d'art, ni de banderes, ni de romanços. La prioritat a Girona han de ser les persones: el dret a l'habitatge, el dret al treball, el dret a la sanitat per a tothom. No fer-ho és frivolitzar. El diccionari ens il·lustra dient que la persona frívola dóna gran importància a les coses vanes, a les coses que no valen la pena. L'obligació dels polítics és treballar per les persones i per les coses importants. L'opció dels gironins i gironines que viuen més preocupats per les banalitats que per les coses autènticament importants és repensar la vida i apuntar-se al tren de la generositat i del compromís. Ells també se sentiran més bé, se sentiran més vius.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook