01 de octubre de 2013
01.10.2013
el nas de la bruixa

LA FARMÀCIA DE SANTA CATERINA

01.10.2013 | 06:30

Què passa amb la farmàcia del Santa Caterina del pati de les Magnòlies, una farmàcia històrica, tancada a la ciutat des de fa 9 anys i 13 dies?
La van tancar el 18 de setembre de 2004 en ocasió del tancament i trasllat de l'Hospital de Santa Caterina a Salt i les posteriors obres d'adequació de l'espai hospitalari en seu central de la Generalitat a Girona. A finals de 2010 es va dir que en mig any la cosa ja seria visitable. A començaments de 2012, les obres semblaven acabades i la inauguració imminent.
L'any 2004, quan es van iniciar les obres de rehabilitació de l'edifici, la farmàcia es va buidar, i van inventariar amb cura tot el que contenia: 362 gerres, 86 pots de vidre bufat que estaven dins el cordialer, caixes de fusta d'herbari, material quirúrgic dels segles XVII i XVIII, 205 volums, alguns del segle XVIII, dedicats a la farmàcia, la química i la botànica, i quatre morters de bronze i un de ferro, de mig metre d'alçada i 100 quilos. Aquesta farmàcia és l'única al país de la seva època que es manté en el seu context original, la qual cosa la dota de valor.
Segons que s'ha sabut, les pintures del sostre i de les parets van rebre amb les obres i s'hi ha hagut de treballar de debò. Mobles i llibres eren plens de fongs. Amb tot, no res justifica 9 anys i 13 dies de privació de visita al poble i la incertesa de quan es podrà obrir per a tothom. De fet, fa dies que el pati de les Magnòlies està tancat a pany a forrellat. D'aquesta manera, s'impedeix els ciutadans i ciutadanes de Girona la contemplació de quatre monuments urbans: el patí de les Magnòlies, la farmàcia que conserva la col·lecció de pots d'apotecari més antiga de Catalunya, l'escut de la ciutat i l'esgrafiat del pati, restaurat recentment i que ha costat un ull de la cara.
Estaria bé que algun polític en digués alguna cosa i apuntés terminis. Més que res per deixar enrere la sospita que la joia de la Generalitat és un edifici només per a minories, actes excelsos i altres invents. Que us quedi clar: el Santa Caterina és de Girona i dels gironins. Només faltaria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook