01 de octubre de 2013
01.10.2013

El centre i la Massana són els barris que més noten el soroll dels avions

L'autopista i l'avinguda de la Pau són les vies de Salt on hi ha més problemes acústics

01.10.2013 | 06:30
L´avinguda Països Catalans, com que és una de les més transitades, també és una de les més sorolloses.

L'avinguda de la Pau, el passeig dels Països Catalans i el carrer Major de Salt són -a banda de l'autopista- les vies més sorolloses del municipi durant el dia, ja que també són les més transitades. A la nit, malgrat que el soroll a l'autopista continua essent elevat, a la resta del nucli urbà disminueix. De fet, el 84% de la població viu per sobre el llindar del que es considera una qualitat residencial alta, mentre que només un 16% es troba per sota. Pel que fa als avions, al seu pas pel nucli urbà de Salt redueixen l'alçada per tal d'aterrar a l'aeroport de Vilobí d'Onyar, de manera que el sector centre i el barri de la Massana són els més afectats pel seu soroll.
Aquestes són algunes de les dades que es troben en l'Anàlisi del mapa de sorolls de Salt, elaborada pels professors d'EPS-UdG Josep Arnau i Àlex Deltell i que es presentarà avui, a les sis de la tarda, a la sala de plens. Es tracta d'un document obligatori per a totes les conglomeracions urbanes de més de 100.000 habitants, i que ofereix una radiografia sobre els sorolls que hi ha al municipi. Aquest és el primer cop que s'analitzen els sorolls viaris i aeris per separat, i servirà com a base per actualitzar el mapa de capacitat acústica de Salt, que anirà acompanyat d'un pla de mesures de millora.
El mapa viari diürn mostra que l'avinguda de la Pau, el passeig dels Països Catalans i el carrer Major, així com l'autopista, són els carrers amb més soroll del municipi, ja que són els més transitats. A la nit, el soroll dins del nucli urbà disminueix, de manera que malgrat que el soroll es manté a l'autopista, a la resta de carrers disminueix sensiblement. De fet, un 84% de la població de Salt viu per sobre el llindar del que es considera una qualitat residencial alta durant les nits, mentre que només un 16% es troba per sota. Si es mira la mitjana entre els sorolls diürns i nocturns, l'autopista i l'avinguda de la Pau són els indrets amb més volum de sorolls. Pel que fa als tipus de vehicles, els pesants es localitzen sobretot a les artèries principals de trànsit, mentre que les motocicletes es troben a tot arreu del terme. L'estudi assenyala que, si es prohibissin els vehicles pesants dins del nucli urbà, el soroll es reduiria en quatre decibels.
Pel que fa als sorolls aeris, cal tenir en compte que els avions disminueixen l'alçada en el seu pas per Salt, a causa de la proximitat del poble amb l'aeroport de Vilobí d'Onyar, on aterren. Malgrat que els veïns fa temps que els notaven passar, aquesta és la primera vegada que el seu impacte acústic queda referenciat en un mapa. I és que la ruta dels avions travessa el nucli urbà pel mig, de manera que el sector centre i el barri de la Massana són els més afectats pel soroll que provoquen. A la banda sud del terme municipal és on més se sent el seu soroll, ja que es tracta de la zona més pròxima a l'aeroport. Però malgrat que el soroll dels avions és clarament audible per als veïns, legalment no és significatiu.
L'elaboració d'aquest mapa de sorolls ha anat acompanyada, a més a més, d'un programa informàtic que permetrà a l'Ajuntament fer simulacions per veure quines són les millors fórmules per reduir els sorolls. D'aquesta manera, a través de l'ordinador es podrà comprovar quins serien, per exemple, els efectes d'instal·lar una banda reductora o de posar un paviment sonoreductor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook