El consell d'administració de Transports Municipals del Gironès (TMG) debatrà en la propera reunió dues possibilitats per donar compliment a l'acord de ple que obliga l'Ajuntament de Girona a fer tornar a passar la línia 11 pel Barri Vell.

En nom de l'equip de govern, el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, proposarà retornar la línia 11 tal i com estava abans dels canvis que van provocar la supressió de les quatre parades al nucli antic. L'autobús, per tant, passaria quatre cops pel Barri Vell. El gerent de la societat, Pere Casas, però, oferirà una alternativa que serviria per complir igualment l'acord. La línia 11 passaria un cop cada hora pel Barri Vell i tres per la Gran Via de Jaume I i es crearia una nova línia, la línia 9, que també passaria un cop pel Barri Vell (en horari diferent al de la L-11) i que connectaria el Grup Sant Daniel, on fa temps que es demana l'arribada del transport públic i l'hospital Josep Trueta. Aquesta nova línia seria sempre gratuïta i podria arribar també al cim del Puig d'en Roca.

Un autobús cada mitja hora

Amb aquesta proposta, que és la que té més números de tirar endavant, es garantiria el pas d'un autobús cada mitja hora. Un com el que ha estat funcionant fins fa poc i un altre que portaria directament al Trueta i que no tindria cap cost per al viatger.

La gratuïtat d'aquesta línia s'explicaria per l'objectiu de fomentar el transport públic i pel fet que en passar pel centre, molts cops els usuaris haurien de fer un transbord i per tant necessitar un tiquet o una targeta multiviatges.

En aquesta reunió del consell d'administració que es farà a principis del mes d'octubre està previst que s'hi convidi els dos grups municipals (CUP i ICV-EUiA) que al 8 juliol van portar al ple una moció on reclamaven el retorn de la L-11 per les quatre parades del Barri Vell que TMG va suprimir. Aquesta proposta al plenari va comptar amb el suport dels altres dos grups de l'oposició (PSC i PP).

Des d'aleshores, l'Ajuntament ha buscat fórmules per donar compliment, a contra cor, a aquesta decisió presa en una votació i que servia per anar contra la decisió de TMG de treure la línia 11 del Barri Vell i fer-la passar per la Gran Via. Segons el regidor de mobilitat, els resultats del pas de l'autobús per la Gran Via de Jaume I, demostren que els canvis eren bons perquè han permès a més ciutadans utilitzar el transport públic. No només perquè la ruta permet recollir més usuaris sinó també perquè es pot fer servir un autobús amb 45 seients, quan pel Barri Vell, s'ha de conduir amb un autobús petit, de 22 places. A més, afirma que no hi ha hagut cap queixa.

Una decisió polèmica

TMG va decidir eliminar les quatre parades del nucli antic a partir de l'1 de juliol i fer passar l'autobús per Jaume I per diversos motius i, amb el suport del comitè d'empresa: Al·legava que les quatre parades del Barri Vell estaven molt poc utilitzades -ja que les feien servir menys d'un 2% dels viatgers de la línia-, que els microbusos en determinades hores del dia ja anaven totalment plens i per tant no poden recollir més passatgers en arribar al nucli antic i que sovint es produïen problemes de circulació al Barri Vell com ara obres o actes no previstos que feien modificar el recorregut o l'horari. També que hi havia risc constant d'atropellaments.