L'Ajuntament de Girona ha posat, des de principis d'aquest any i fins a finals d'agost, un total de 44 sancions a persones que feien massa soroll dins de casa seva i que molestaven als veïns. A més, també s'han posat deu multes més a persones que per causat fressa a la via pública. En tots els casos, les sancions van venir motivades per actes aixecades per la Policia Municipal. En total, les multes tramitades ascendeixen a un import de 5.700 euros: mil euros per multes a la via pública i la resta per les intervencions en habitatges.

Fins a finals d'agost, l'àrea de Sostenibilitat i Participació Ciutadana havia tramitat un total de 54 sancions per ocasionar sorolls molestos a habitatges o via pública, ja fos per incompliment de l'ordenança reguladora de sorolls i vibracions o l'ordenança de civilitat. D'aquestes, deu multes eren a la via pública, mentre que les 44 restants van ser per sorolls dins dels habitatges.

Així doncs, el nombre de molèsties és molt superior a dins de les vivendes que no pas al carrer. Segons explica el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, això és perquè a vegades, la gent que xerra al carrer a altes hores de la matinada -sovint al sortir d'algun local d'oci nocturn- pot molestar als veïns, però com que no criden no és motiu de sanció. En el cas dels sorolls dins de vivendes, els casos més freqüents són festes o música que s'allarga fins a altes hores de la matinada. Segons assenyala Alcalà, cal "conscienciar" la gent que respecti els descans dels veïns, però considera que la imposició de les multes -que solen voltar els 150 euros, tot i que en alguns casos poden arribar fins als 300- és una mesura efectiva.

Per la seva banda, el regidor de sostenibilitat, Jordi Fàbrega, explica que la xifra d'actes aixecades per aquesta qüestió s'ha mantingut estable en els darrers anys. Segons indica, la majoria de multes han vingut motivades per molèsties de veïns que es queixaven perquè no podien dormir. En molts casos, recorda, la gent deixa de fer soroll quan els ho demanen els propis veïns, i la policia i la sanció només arriben quan el soroll és "persistent".

Pisos d'estudiants estrangers

Els casos més complicats, indica Fàbrega, és quan el soroll prové d'algun pis d'estudiants estranger, ja que llavors costa més fer-los entendre que han de baixar el volum. Tot i això, Fàbrega assenyala que Girona "no és una ciutat problemàtica, ni molt menys", sinó que aquestes incidències són més aviat puntuals. Segons recorda el regidor, l'actual equip de govern, en mans de CiU, ha anat fent actuacions per dotar-se de més instruments per fer complir la normativa, com per exemple el mapa acústic.