"El meu nom és E.R.O. i malgrat que vosté no em coneix de res jo conec el seu cas, jo en el seu moment vaig conèixer al suposat assassí de la seva dona...". D'aquesta manera comença la carta d'un testimoni sorpresa que acaba de provocar la suspensió del judici a Bernard Andrighetto, l'home acusat d'assassinar a trets la seva dona al barri de Palau, la nit del 17 d'octubre de 2011.

La casualitat ha fet que aparegui aquesta tercera persona quan passen gairebé dos anys dels fets i, per tant, s'ha de prorrogar la presó provisional d'Andrighetto i també quan passa un any des que l'acusat va canviar completament la versió per desvincular-se del crim i implicar una tercera persona de la que no hi ha pràcticament més detalls que el seu color de pell.

La carta està datada el 20 d'agost de 2013 i en aquesta el testimoni explica com, per pura coincidència, ha descobert el cas d'Andrighetto i pot corroborar el seu canvi de versió. L'home va declarar davant la Guàrdia Civil el passat 10 de setembre i ho va explicar tot. Tampoc va poder concretar exactament qui era el suposat assassí de la dona d'Andrighetto però els pocs detalls facilitats han sigut suficients com perquè l'Audiència suspengui el judici a fi que s'investigui aquesta versió.

El nou testimoni manifesta dedicar-se a la compra-venda de vehicles a Vitòria i assegura que una persona de "raça negra, complexió forta, ulls verds i d'entre 35 i 50 anys que deia anomenar-se Fran" estava interessat en comprar-li un cotxe.

Curiosament, aquest tal Fran li va explicar que tenia una nòvia a Girona que li donaria els diners per pagar el vehicle. Quan passats vint dies el testimoni i Fran van tornar a trobar-se, el primer li va dir que havia venut el cotxe i el segon li va demanar un prèstec de 500 euros. El venedor s'hi va oposar al·legant que no el coneixia de res però ambdós se'n van anar a un bar a prendre cafè i és allà quan l'home li va confessar que tenia un problema molt gran a Girona perquè amb la seva amant havien planejat la mort "de l'amo de la cadena comercial Splash" amb l'objectiu de quedar-se els seus diners.

Segons va declarar a la Guàrdia Civil, l'home li havia confessat que volia assassinar Andrighetto mentre estava dormint però que aquest es va despertar, ell es va amagar al bany però el va enxampar i van començar a forcejar, moment en qual la pistola que duia es va disparar matant la dona d'Andrighetto. Val a dir que la víctima tenia 10 trets al cos.

Immediatament, l'home va fugir i sap que el fill d'Andrighetto el va veure -cosa que també va confessar el noi un any després dels fets, coincidint amb el canvi de versió de l'acusat.

Però la declaració no acaba aquí. Resulta que durant aquest 2013 -el cas es va donar per tancat a finals de 2012 i el fiscal Víctor Pillado demanava 21 anys de presó- va conèixer en un locutori de Vitòria una dona que deia haver treballat a l'Splash de la ciutat però que estava a l'atur des que Andrighetto va matar la dona. És aleshores quan aquest testimoni hauria lligat caps buscant informació a internet.

Va anar a explicar-ho a l'Ertzaintza que li va dir que havia de comunicar-ho a Catalunya perquè el cas era d'allà. Va anar a la Guàrdia Urbana i li van respondre el mateix. Fins que va poder contactar amb l'actual advocat d'Andrighetto, Carles Monguilod, que va derivar-lo a un detectiu i aquest li va recomanar que ho confesés a la Guàrdia Civil. Ho va fer però a la comandància de Girona.

Ara, el Jutjat de Violència sobre la Dona ha de fer una instrucció suplementària.