L'Ajuntament de Girona ha iniciat la licitació per fer unes obres en un col·lector que han de servir per evitar perdre una subvenció europea d'uns 800.000 euros. Els treballs en aquesta canonada estan valorats en uns 440.000 euros i l'actuació s'haurà d'executar a Santa Eugènia. L'objectiu és que la infraestructura tingui una utilitzat que serveixi de justificant als inspectors dels fons europeus.

El maig de fa quatre anys es van adjudicar les obres per fer un tram de col·lector que passava per sota la frontissa de Santa Eugènia, entre el passeig dels Països Catalans i el carrer Costabona. Es va adjudicar a l'empresa Obres i Canalitzacions Lloret SA (Obycall) per 1.030.496 euros més 164.879 euros en concepte d'IVA. Prop d'un vuitanta per cent d'aquest import es va fer gràcies a l'ajut europeu d'un fons Feder, segons ha apuntat el regidor d'Urbanisme de Girona, Carles Ribas. La infraestructura significava la continuació d'un col·lector que ja estava construït al tram del terme municipal de Salt resseguint l'avinguda Alfons Moré. L'obra havia de servir per alleugerir la xarxa actual d'aigües residuals ja que es preveia que en pocs anys estigués pràcticament al límit del col·lapase.

Un allargament descartat

Aquesta canonada s'havia d'allargar per connectar-la a la planta de Monfullà, la de Campdorà, fent-la passar per sota de les hortes de Santa Eugènia i del riu Ter, a una nova depuradora a l'altre costat de les hortes.

Aquesta perllongació però, depenia d'una inversió supramunicipal i el seu cost era molt elevat. Finalment, ni tan sols es va fer el projecte d'allargament perquè es va desistir de fer l'obra i el col·lector gironí va quedar sense connectar enlloc. Per tant la infraestructura ha quedat temporalment sense ús. Per no perdre el fons Feder s'haurà d'unir la canonada a la xarxa en un altre punt de Santa Eugènia. D'aquesta manera, el col·lector podrà funcionar amb normalitat. L'operació de connexió però, no és econòmica: suposarà una inversió estimada en 440.000 euros.