01 de setembre de 2013
01.09.2013

les ciències

01.09.2013 | 06:30
les ciències

"Diuen que és més fàcil de verificar el fet de portar la bragueta oberta que alguna enrevessada formulació matemàtica"

avegades ens agrada pensar que el coneixement descansa en simes obscures, d'on poderosos druides barbuts pouen cada dia amb grans cabassos la matèria essencial de la seva saviesa. Però les ciències no són un coneixement evident, a vegades només són hipòtesis, teories, fins i tot teories indemostrades o molt difícils de demostrar.
Diuen que és més fàcil de verificar el fet de portar la bragueta oberta que alguna enrevessada formulació matemàtica, però no pas per aquesta raó disminuirà la cientificitat de les matemàtiques, ni augmentarà el nostre prestigi intel·lectual per apujar-nos la cremallera dels pantalons al mig del carrer. Les ciències, evidentment, són una altra cosa.
Una ciència és un conjunt de coneixement, de teories i d'hipòtesis que es refereixen al mateix domini, al mateix objecte. La ciència no avança a partir de certeses sinó de conjectures i refutacions, de paradoxes comprovables i d'errors rectificats, no serveix per aclarir dubtes ni per traspassar responsabilitats, ni és com una mena d'alternativa -o de competència- a la religió. El filòsof evolucionista, i un dels més il·lustres positivistes del segle XIX, Herbert Spencer, va deixar escrit que "la ciència és el saber organitzat".
La ciència desconfia del que sembla real, del que sembla evident, del que sembla impertorbable. Les ciències ens expliquen el que sembla que és i, a vegades, el que probablement serà, mai el que hauria de ser. I amb tot això -ja em perdonaran la digressió- m'han vingut al cap Les Luthiers, un conjunt humorístic-musical argentí contemporani que, amb una ironia irrefutable, deixaven anar en un dels seus muntatges una frase que podria resumir tot el que he dit anteriorment: "estudiar consisteix a desconfiar de la intel·ligència del company del costat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema