01 de setembre de 2013
01.09.2013

Això no marxa

01.09.2013 | 06:31
Això no marxa

S'acaben aquesta setmana d'una tacada: agost, l'estiu i les vacances. És un bon moment per fer un repàs a la ciutat i al seu governament. No es necessiten gaire línies ni qualificatius per explicar que les grans obres són patèticament allà mateix on eren fa molt i molt de temps: el pàrquing Pallol cerca clients (que si després dels anys i dels diners que ha costat, resulta que ningú no en vol, potser algú hauria d'anar-s'hi a enterrar); el xamfrà Fontanilles-Ginesta és un niu de porqueria rere el mur de la vergonya, un plet que hipoteca un indret ben cèntric de la ciutat; el pont que ha d'unir el Pont Major i la zona del Trueta avança a ritme gasteropòdic; del nou Trueta, del seu nou emplaçament i de la comissió, el més calent és a l'aigüera, si és que tenim aigüera, amb el servei perdent qualitat i la ciutat, presència científica internacional; el xalet Tarrús és una ruïna absoluta a la qual ningú no troba solució; el parc Central és encara una vergonya més gran: per la temença que quan ADIF marxi deixi un nyap de proporcions ciclòpies; per la incertesa absoluta en la continuïtat de les obres; per l'estat de provisionalitat definitiva que adquireix tot plegat; pel perjudici passat, present i futur que veïns i comerciants estan patint amb traïdoria i burla...
Tot i això, deu estar l'alcalde esmolant les tisores que han de servir per tallar la banda de la "nova biblioteca" del carrer Emili Grahit, un bé de Déu d'obra, insuperable en lletjor i opacitat, que paguen l'Estat, la Diputació i la Generalitat, que li servirà per treure pit. No gaire, tampoc, perquè segur que algú li tirarà en cara que pitjor no es poden fer les coses: durant tot el curs 2013-2014, des d'aquests dies de finals d'agost, no hi haurà cap biblioteca pública entre la Casero i la Lluch. Sort n'hi haurà de la de Lletres, a Sant Domènec.
Si en temes majors, el balanç és més aviat molt galdós; en temes menors, la gestió és més que millorable. Algun dia ens diran, cal suposar, on s'instal·larà definitivament el fanal dels 9.000 euros (6.000 mil de posar; 3.000 de treure). Algun dia ens diran, tal vegada, com i quan tornen els busos de la L-11 al Barri Vell, tal com està acordat. Espero de debò que algun dia acabin les voreres de la zona de Montilivi-Universitat; que algun dia tinguin la decència d'arreglar el pas de vianants al Trueta des del Pont de França; que algun dia instal·lin alguna marquesina d'autobusos a Can Gibert del Pla o a prop de la Font de l'Abat...
Fa falta encara molt d'ordre a la ciutat. Hi continua havent amos de gossos que no recullen les caques dels seus gossos; bicis que van per on volen i a la velocitat que volen; un caos d'aparcaments a l'entorn del Trueta; un pàrquing pendent a Santa Eugènia... Diuen fonts municipals que no pensen recollir els xiclets enganxats arreu perquè no hi ha pressupost. Xiclets, burilles, dejeccions i pintades amenacen la ciutat i l'Ajuntament es plega de braços? Valga'm Sant Narcís!
Però sobretot en la governança de la ciutat fa falta un plus d'humanitat, de filantropia, de generositat, que en aquests temps -especialment en aquests temps- se suposa dels governants. Haver tret la concessió de vigilància dels aparcaments a Mifas és una punyalada tripera a l'ànima de la ciutat. Com a ciutadà em dol el titular i em dol la realitat. Estalviar a compte dels qui més estima i oportunitats necessiten és d'una gran mesquinesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema