La Generalitat decidirà abans d'acabar l'any on ubica la nova seu regional dels mossos a Girona. El trasllat de les actuals dependències de la comissaria de Vista Alegre és un tema que s'arrossega des de fa anys. Fins i tot, s'havia signat un conveni per aixecar un nou edifici en terrenys de Salt, però la crisi va frenar l'obra. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, assegura que decidir on han d'ubicar-se les diferents unitats és comparable a "un trencaclosques". De moment, però, ja és ferm que els efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), actualment en una nau de la carretera Barcelona, es traslladaran a un edifici municipal a tocar de la comissaria de Trànsit del Mas Xirgu.

L'edifici de Vista Alegre, a tocar del carrer del Carme, havia quedat saturat i no cobria les necessitats del cos. Durant els darrers anys, Interior l'ha esponjat traslladant alguns dels serveis en altres espais de la ciutat, -com ara l'oficina de denúncies que està a la seu de la Generalitat. Sigui com sigui, el debat sobre on s'ha d'ubicar la seu regional encara continua obert.

L'opció de Salt

Abans de la crisi, fins i tot, s'havia dissenyat un projecte molt ambiciós que passava per aixecar tot un edifici en una illa a tocar de l'Hospital Santa Caterina de Salt. La conselleria, que estava en mans d'ICV, va signar un acord amb l'ajuntament encapçalat per Iolanda Pineda (PSC) per fer efectiva la cessió dels terrenys. Però la crisi i el canvi de govern van fer tirar enrere el projecte i el maig del 2012 la parcel·la va tornar a mans de l'ajuntament. Amb Jaume Torramadé (CiU) al capdavant, Salt va apostar per una comissaria de proximitat, al costat del nou l'edifici de la policia local.

Des d'aleshores, s'han analitzat diferents escenaris per encaixar les peces d'allò que, segons l'actual conseller d'Interior, Ramon Espadaler, és un autèntic "trencaclosques". Aprofitar antics edificis propietat del Govern que van quedar buits amb el trasllat a la nova delegació era una de les opcions. Una altra de les opcions passava per traslladar la seu regional a la comissaria de Trànsit del Mas Xirgu. Tot i això, per ara, no hi ha res tancat.

El conseller d'Interior ha assegurat, però, que la decisió s'ha de prendre a curt termini. I no només afectarà la cúpula dels mossos, sinó també a d'altres unitats del cos. De fet, Ramon Espadaler vol tenir "un dibuix" concret sobre plànol abans no acabi el 2013. "La nova seu regional forma part d'un trencaclosques més ampli, que s'ha de completar aquest any; i ja hi haurà alguna de les peces posades abans no acabi", ha dit el conseller.

Una de les peces que s'encaixaran de forma més immediata serà la de la nova seu de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Actualment, els seus efectius estan en una nau de la carretera Barcelona, i com admet el titular d'Interior, la seva situació és "manifestament millorable".

L'Institut Gaudí

Per això, el Departament ha decidit traslladar l'ARRO a l'antiga seu de l'Institut Gaudí de la Construcció. Aquest edifici, que va retornar a l'Ajuntament després que l'institut fes fallida, es troba al costat de l'actual comissaria de Trànsit. El consistori ja n'ha cedit l'ús al Departament d'Interior per un any. De moment, a l'acord és temporal, perquè l'alcalde, Carles Puigdemont, ja va dir que si això s'allargava -cosa que passarà quan s'hi ubiqui l'ARRO- demanaria al Govern contraprestacions per a la ciutat.

A Girona, però, el Departament no només mourà peces dels Mossos. També ho farà amb els Bombers. En aquest cas, el canvi afectarà la sala de control, que és on arriben les trucades d'emergència, i que actualment es troba al parc de Bombers del Mas Xirgu. Ara, Interior ja ha decidit en ferm que aquesta part es traslladarà a la seu de la Generalitat, a l'antic Santa Caterina.

En paral·lel, el Departament també farà petites obres a l'actual parc de Bombers per adequar-ne les instal·lacions, un cop la sala de control ja es reubiqui. Es preveu que el seu trasllat sigui una realitat entre finals d'aquest any i principis del 2014.