31 de agost de 2013
31.08.2013
Dobla el reg

Girona posa en funcionament una nova bomba d'aigua a la Devesa

L'aparell projecta uns 60.000 litres d'aigua cada hora i només s'atura durant els dies previs a la celebració del mercat

31.08.2013 | 06:30
Canal de reg de la Devesa funcionant a ple rendiment dimarts passat.

L'aspecte verdós que presenten els plàtans del parc de la Devesa de Girona no és fortuït. Gràcies a la doble capacitat de reg que existeix des del passat mes de juliol, una mesura possible gràcies a la utilització d'una bomba d'aigua fins ara en desús, s'ha pogut augmentar els prop de 60.000 litres que cada hora projectava l'única bomba en funcionament amb els 60.000 litres més provinents del nou aparell. "Ara podem regar el doble que abans. Aquest fet, juntament amb les pluges d'aquest estiu, provoca que la Devesa estigui molt bonica en aquests moments", explica el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament, Jordi Fàbrega.

L'enginyer de Monts que s'encarrega del manteniment del parc urbà, Narcís Motjé, coincideix amb l'edil a l'hora de definir l'actual bon estat dels plàtans: "El color verd dels arbres és la prova que ens justifica aquesta millora en el reg". "A la Devesa l'aigua és indispensable, i per això cada fita que es vagi aconseguint en aquest sentit és important", afegeix.

Aquesta bomba posada en marxa recentment està permanentment en ús, però el seu mecanisme s'atura a les tardes de dilluns i divendres, dies previs a l'arribada del mercat de la Devesa. "Les bombes projecten poca quantitat d'aigua però ho fan de manera permanent", destaca Motjé.
Aquesta mesura s'afegeix als altres sistemes de regadiu existents. Així, a més de l'entrada en funcionament d'aquest aparell, n'hi ha un altre amb la mateixa funcionalitat i també existeixen dues bombes més destinades a millorar el reg dels indrets amb gespa.

Enguany, també s'aprofita l'aigua que anteriorment es dirigia des dels Jardins de la Devesa fins al col·lector del riu Onyar amb una fita concreta: regar la zona del darrere de la plaça de les Botxes.

Un dels objectius futurs que quedarà per resoldre són els petits embassaments que apareixen al parc, unes acumulacions d'aigua que en alguns casos interrompen el pas dels passejants. "Aquests bassals existeixen perquè els pendents no són prou forts o per la pressió que fan els cotxes al terreny, fet que provoca que l'aigua s'escapi per allà", apunta Fàbrega. "Cal que agermanem alguns passos d'aigua amb la presència de vianants", subratlla Motjé.

Una Devesa sense cotxes

El cap de manteniment de la Devesa també celebra la decisió del consistori de sancionar els automòbils que estacionin a l'interior del parc. "És una molt bona decisió, com menys cotxes hi hagi millor", ressalta. Motjé apunta que la manca de vehicles milloraria l'estat dels canals d'aigua i afavoriria el sòl. "El pas dels cotxes compacta el terreny i això fa que les arrels tinguin dificultats per agafar l'aigua", assenyala el responsable.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema