31 de agost de 2013
31.08.2013

la cultura

31.08.2013 | 06:30
la cultura

Depèn de com ens ho mirem gairebé tot és cultura, des del pagès que llaura el seu camp -que per alguna cosa "cultiu" i "cultura" comparteixen la mateixa arrel semàntica- fins a la simfonia més refinada. La cultura abraça tot allò que és produït o transformat per la mà humana, el que passa és que no tot queda en un sac, barrejat. La cultura és més aviat com una espiral que es va obrint, on no tot està en el mateix pla.
El so del tractor del pagès i el de l'orquestra que toca la simfonia són fets culturals, però mai els situem en punts comparables, encara que potser, a oïdes d'un marcià la cosa podria semblar exactament la mateixa. De fet, he de reconèixer que a vegades em costa diferenciar alguns sorolls mecànics dels que produeixen alguns músics actuals. Però aquesta espiral mateixa de la cultura ens obliga a mirar-nos la realitat d'una manera més oberta, en relació a la distància que prenem des del seu inici.
Els termes "cultura" i "civilització" a vegades es poden confondre perquè designen més o menys el mateix, el que passa és que si la cultura és com una mena d'espiral, la civilització seria una piràmide on tot està jerarquitzat i col·locat en el lloc on -se suposa que- li pertoca. La cultura, des d'una òptica més intel·lectual, seria la manera que té la civilització de reconèixer-se a si mateixa. Som més cultes en funció del coneixement que tenim de la civilització, de la qual en formem part.
La civilització es transmet de generació en generació, la cultura -tal com afirmava André Malraux- es conquereix, és un repte col·lectiu i també personal. Un proverbi africà diu que una persona sense cultura és com una zebra sense ratlles, o sigui: la civilització és capaç d'anar reproduint fins a l'infinit ases que després la gent enganxarà en forma d'adhesius al darrere del seu cotxe, la cultura en canvi ha de ser capaç de pintar-hi ratlles perquè esdevinguin zebres. Només d'aquesta manera podran fugir quan arribin els xacals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema