El sector calcula que més de la meitat dels apartaments turístics que es lloguen a les comarques gironines són il·legals. Amb la nova Llei de Turisme, d'ençà de finals de l'any passat els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes els han d'inscriure obligatòriament al registre. Fins ara, segons dades de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), 7.061 apartaments de la demarcació ja formen part d'aquesta base de dades. I n'hi ha uns 10.000 més que s'hi inclouran en breu, perquè els ajuntaments -que és qui els inscriuen- no donen abast. El president de l'ATA, Marc Piferrer, alerta que a partir d'octubre des de l'associació denunciaran davant la Generalitat tots els qui no compleixin.

Amb la nova Llei de Turisme, els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes han d'informar l'ajuntament i registrar-los com a habitatges d'ús turístic. Per fer-ho, han de pagar una taxa municipal que va en funció de la zona on es trobi l'apartament i dels metres quadrats que té. Els consistoris donen d'alta l'activitat i comuniquen les dades de l'habitatge a la Direcció General de Turisme, que incorpora la informació al Registre de Turisme de Catalunya.

D'ençà que a finals de l'any passat es va obrir aquest registre, arreu de Catalunya ja hi ha uns 20.000 habitatges inscrits. Per demarcacions, el territori que en concentra més és Girona, amb 7.061. Sobretot, es tracta d'apartaments repartits arreu de la Costa Brava (per posar un exemple, Lloret de Mar té 1.200 habitatges registrats).

Segons les dades que ha fet públiques l'ATA, després de les comarques gironines, el territori que té més habitatges inscrits és Barcelona (amb 6.890 habitatges). Una mica més avall hi ha Tarragona i les Terres de l'Ebre (que en tenen 4.000 registrats) i, molt per darrere, les comarques lleidatanes (amb només 680 habitatges d'ús turístic).

Sigui com sigui, l'ATA ja alerta que aquestes xifres en cap cas reflexen la realitat. I és que encara queden molts apartaments que es lloguen al marge de la llei. El president de l'associació, Marc Piferrer, calcula que aquest percentatge supera amb escreix la meitat de tot el parc que hi ha a la demarcació.

Segons dades del sector, apart dels 7.061 habitatges d'ús turístic que ja figuren al registre, n'hi ha 10.000 més que hi apareixeran en els propers mesos. El problema, com explica Piferrer, és que els ajuntaments de les poblacions més turístiques "no donen l'abast" i, per tant, aquests tràmits s'allarguen.

Milers més al marge de la llei

Això pel què fa referència a aquells propietaris i agències que han fet els deures. A l'altra cara de la moneda, però, s'hi troben els clandestins, que encara operen al marge de la llei. I aquí, Marc Piferrer calcula que n'hi poden haver molts milers més (tenint en compte que no se sap del cert quants apartaments hi ha a la demarcació).

El president ja alerta, però, que a partir de l'octubre seran implacables i no deixaran passar cap il·legalitat. "Denunciarem davant la Generalitat tots aquells qui no compleixin", avança Piferrer. El president de l'ATA explica que, des del sector, ja han començat a fer un registre intern amb els apartaments de lloguer que hi ha a la demarcació, i que a partir de la tardor el posaran en relació amb les dades de la Generalitat per veure si coincideix o no.

Les multes per a aquells qui no hagin inscrit el seu habitatge al registre d'ús turístic, i el continuïn llogant fraudulentament, poden ascendir fins als 90.000 euros. L'ATA compta amb 15.000 apartaments associats que, en total, representen 100.000 llits. Es calcula, però, que el número total de places en habitatges d'allotjament turístic a la demarcació pot arribar fins a les 500.000.