Ballar a ritme de jazz mentre es creua el Pont de Sant Feliu o moure's enèrgicament sota el viaducte de Girona amb música de hip-hop sonant de fons. Això és el que van fer un grup de joves gironins durant el passat mes de juliol dins el marc del training camp anomenat "Girofama't.Cat", una iniciativa impulsada per l'Associació ADBE amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona.

La iniciativa defuig del concepte habitual de casal d'estiu. Tampoc és una acadèmia de ball o un espai teatral. És, tal i com destaca la seva coordinadora pedagògica Montse Vilamitjana, una activitat que pretén "donar a conèixer el gust pel ball i, sobretot, educar valors".

En total, 65 adolescents d'entre 12 i 17 anys van formar part d'un projecte novedós que, entre moltes altres activitats, van recórrer molts dels llocs emblemàtics de la ciutat a ritme de música i ball. Des de les escales de la Catedral fins als Banys Àrabs, tot passant pel Pont Eiffel o el Saló de Descans de l'Ajuntament, els joves van deixar la vergonya a casa amb l'objectiu de passejar-se per Girona influenciats per una gran diversitat d'estils.

Amb professionals de cada disciplina, els nois i noies van treballar diàriament amb registres tan dispars com el street dance, els balls esportius llatins o la música brasilera. "Un dels objectius del nostre programa és donar a conèixer tots els tipus de balls possibles. Per aconseguir-ho, vam estipular uns horaris definits i una disciplina de ball específica", explica Vilamitjana.

L'activitat, que va comptar amb les figures de Coralí Girbau i Juan Pablo Piancino com a coreògrafs, formava part del Programa de Vacances de l'Ajuntament. "La valoració que en fem és molt bona i, sobretot, molt motivadora", comenta la coordinadora. Dins l'organigrama de l'activitat també hi havia la directora i professora de teatre Pilar Prats, i el coordinador pedagògic Josep Maria Girbau.

L'activitat ha resultat tan positiva que des d'ADBE es plantegen una futura edició. La seva intenció és tornar l'any vinent amb una doble vessant: activitats dirigides als adolescents i un casal de ball adreçat als més petits. Mentrestant, el projecte "Fama Girona" continuarà el seu treball anual a escoles, instituts i a determinats barris com Santa Eugènia.

Futura presentació estel·lar

Emulant les grans estrelles que un dia van enlluernar el famós "Star System" hollywoodià, la seixantena d'alumnes del training camp assistiran a principis de setembre a la presentació d'un DVD que recull tota la feina d'aquest passat mes de juliol. Ho faran com els més grans del setè art: passejant damunt d'una catifa vermella que els conduirà a la sala de cinema on es projectarà el film. "L'Espai Gironès ens ho ha d'acabar de confirmar, però si tot va bé farem una estrena a una de les seves sales", assenyala Vilamitjana.

La pel·lícula, elaborada per Joan Roura de Kinepro, contindrà les gravacions dels assajos, imatges de les classes i també entrevistes al professorat i als alumnes. El punt fort de l'audiovisual, però, seran les dues coreografies que els nois i noies han treballat durant tot el mes passat, des del primer dia fins a la jornada 31. Una de les quals fa referència al ball modern que els intrèpids balladors han dut a terme a la ciutat. L'altra, un teatre musical amb balls relacionats amb l'obra "El Violinista a la Teulada" gravats al cor del Call Jueu i al Centre Bonastruc ça Porta.