15 de agost de 2013
15.08.2013
Des del desdoblament

El trànsit per l'Eix Transversal creix un 36%

El desembre del 2012 passaven per la C-25 8.669 vehicles diaris de mitjana, 3.148 menys que el juny passat

15.08.2013 | 18:38
L´Eix Transversal a l´altura de Manresa

El trànsit de l'Eix Transversal ha augmentat un 36% des que la carretera s'ha desdoblat. Són dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, que indiquen que el desembre del 2012 passaven 8.669 vehicles per aquesta via de mitjana diària. Sis mesos més tard, els sis mesos que fa que la carretera s'ha desdoblat, la xifra ha crescut fins als 11.817 vehicles. La mitjana dels sis mesos, però, és una mica més baixa, de 10.217 vehicles per dia. D'aquests, 7.456 corresponen a vehicles lleugers i 2.761, a pesants. El tram per on circulen més vehicles de mitjana és el de Manresa a Vic (més d'11.100 diaris) i on més ha crescut el trànsit des del gener és al tram de Vic a Caldes de Malavella (un 33%).

L'Eix Transversal vertebra les comunicacions per carretera entre la plana de Lleida, les comarques centrals i Girona; abasta 153 quilòmetres i uneix fins a 35 municipis. Des de la Generalitat s'indica que desdoblar la carretera ha permès millorar-ne la seguretat i ha comportat un trànsit més fluït. També ha servit per potenciar tant les connexions intercomarcals com les de llarg recorregut. Així mateix, des del Departament de Territori i Sostenibilitat es recorda que des que va entrar en servei el desdoblament, l'accidentalitat ha estat més baixa i de menor gravetat respecte d'anys anteriors i que fins ara no hi ha hagut accidents mortals en una carretera en què eren freqüents.

Les obres de desdoblament de l'Eix van comptar amb un pressupost de 752,4 milions d'euros. Per finançar-les, es va utilitzar el sistema conegut com a peatge a l'ombra, que inclou la redacció dels projectes corresponents, l'execució dels treballs i el manteniment de la infraestructura fins a l'any 2040.

A partir de la posada en servei del desdoblament, la Generalitat paga un cànon a la concessionària (Cedinsa Eix) en funció del nombre, tipus de vehicles que hi circulen i quilòmetres recorreguts. Per exemple, per un vehicle lleuger que efectua el trajecte complet de l'Eix Transversal, de Cervera a Caldes de Malavella, el Govern paga 9 euros, i per un vehicle pesant, més de 12 euros. Es calcula que enguany, el Govern hi destinarà uns 21,7 milions d'euros. Aquesta xifra se sumarà als 134 milions que la Generalitat ha aportat a la concessionària per a l'execució de l'obra. En total, es calcula que el cost final de l'obra acabarà essent pròxim als 2.000 milions d'euros.

Actualment, entre un 25 i un 30% dels vehicles que circulen per l'Eix Transversal són vehicles pesants. És previsible que el desdoblament consolidi la via com a itinerari de pas d'aquest tipus de trànsit entre el centre peninsular i França. La via permet evitar altres alternatives que actualment són de peatge explícit, com ara l'AP-7 o l'AP-2.

El Departament de Territori i Sostenibilitat preveu implantar l'Eurovinyeta per fer front a part de la factura de la carretera. Es preveu començar a aplicar aquesta mesura, Directiva europea que s'insereix en els principis "qui contamina paga" i "qui utilitza paga" , durant el segon semestre de 2014 als vehicles de 12 tones o més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema