Els promotors gironins asseguren que el nou impost sobre els pisos buits que prepara el Govern "no té sentit" i demanen quedar-ne fora. El sector creu que hi ha massa esculls -sobretot, fiscals- perquè la taxa sigui efectiva i, automàticament, faci que hi hagi més pisos al mercat de lloguer. "L'estoc que està en mans dels promotors no és capriciós, ni volgut ni especulatiu", subratlla el president del Gremi, Josep Maria Coll. Per la seva banda, els agents immobiliaris creuen que cal impulsar mesures per incentivar el lloguer, però que aquesta no és la fórmula. "Allò que faran els bancs serà repercutir l'impost en forma de comissions als clients", diu el president dels API gironins, Ramon Corominas.

El nou impost que prepara el Govern sobre els pisos buits, i que ahir va anunciar el conseller Santi Vila, ja ha aixecat les primeres crítiques. La taxa gravarà els bancs, les promotores immobiliàries i altres entitats jurídiques, i té per objectiu incentivar el mercat de lloguer.

L'impost no s'aplicarà arreu del territori, sinó en 70 municipis on el Govern ha detectat que la demanda d'habitatge és alta. Sobre el paper, a les comarques gironines això afecta algunes capitals de comarca (Girona, Olot o Figueres) però també municipis de l'àrea urbana (com ara Salt) o bé d'altres de la franja costanera (Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar i Blanes).

El Gremi de Promotors i Constructors assegura, d'entrada, que s'ha vist "sorprès" per l'anunci del nou gravamen (que ja es vol incloure als pressupostos del 2013) . Asseguren, però, que el nou impost és del tot "incongruent" amb la situació que viu el sector, ja prou tocat per les estocades de la crisi.

"L'estoc d'invenuts que té el promotor no és capriciós, ni volgut ni especulatiu", assegura el president del gremi a Girona, Josep Maria Coll. I hi afegeix: "Som una víctima més de la situació econòmica i, si a sobre, se'ns obliga a passar els habitatge a lloguer, això no portarà el país a sortir de la crisi".

Coll també considera, però, que hi ha massa esculls fiscals i tributaris com perquè la nova taxa pugui tirar endavant. D'entrada, perquè ha pogut deduir l'IVA d'aquells pisos que s'han construït per vendre, i que si ara es passen a lloguer, haurà de pagar. Però no només això. "Hi ha tot un seguit d'aspectes fiscals que no es poden resoldre només dient que el producte es canvia de destinació; és a dir, que l'habitatge passa de venda a lloguer", subratlla el president del gremi.

Josep Maria Coll considera, per tant, que "quan s'entri a fons en la lletra petita" del nou impost, "forçosament es veurà que el promotor n'ha de quedar al marge, de la mateixa manera que hi queden els particulars". A més, el president del Gremi de Promotors lamenta que el Govern els vulgui posar en el mateix sac que els bancs a l'hora d'aplicar-los el nou impost.

"Arribarà un moment en què es veurà que nosaltres no podrem pagar; per tant, se'ns ha d'excloure de l'impost perquè no té sentit", ha conclòs Josep Maria Coll.

No és la millor fórmula

L'anunci del nou impost no només s'ha topat amb l'oposició dels constructors, sinó que també ha aixecat recels entre els agents immobiliaris (que actuen d'intermediaris entre promotors, compradors i llogaters). Tot i que no estiguin afectats pel nou gravamen, el president dels API, Ramon Corominas, creu que aplicar una taxa als pisos buits no és la millor manera d'incentivar que hi hagi més habitatges al mercat de lloguer.

Corominas avisa que es pot crear un "efecte pervers", com ara que els promotors que "tinguessin la valentia" de construir en alguna d'aquestes poblacions amb més demanda es fessin enrere per culpa de la taxa. "Això faria que la demanda es mantingués i que no hi hagués oferta", ha advertit Corominas que detalla que la conseqüència d'això és que els preus dels pisos tampoc baixarien.

Tot i que admet que cal incentivar que hi hagi habitatge de lloguer perquè "és una necessitat social", el president dels API dubta que la solució passi per gravar els pisos de venda buits. Ramon Corominas dubta que els promotors -durament afectats per la davallada en el sector de la construcció- tinguin "prou pulmó financer" per fer front a una taxa i, per altra banda, alerta que les entitats bancàries no assumiran la taxa, sinó que la repercutiran en els seus clients en forma de comissions.

Corominas aposta per aparcar la taxa i fer polítiques que incentivin el mercat de lloguer i, alhora, salvaguardin la seguretat jurídica de propietaris i llogaters. El president dels API gironins creu que, darrere d'aquesta taxa, hi pot haver "afany recaptatori" més que perseguir la finalitat de posar més pisos a lloguer.

Ramon Corominas creu que aquest ànim recaptatori pot provocar que hi hagi més "mercat submergit" en la compravenda o el lloguer de pisos perquè els propietaris vulguin evitar pagar taxes. "També ens genera dubtes veure com controlaran que són pisos buits que es poden posar a lloguer i evitaran cobrar un impost a algú que ha comprat un pis perquè un fill l'ocupi en un futur", ha indicat.

El president dels API també alerta que encara que les demandes del mercat immobiliari català cada vegada passin més per aparcar la compravenda i apostar pel lloguer, el país encara es troba "lluny" d'altres països europeus, com França, on aquesta taxa sembla que sí que és efectiva.