L'Estat ha encarregat els projectes per desdoblar tota l'N-II entre Girona i la frontera i ha dividit l'obra en set trams. La intenció del Ministeri de Foment és treure a concurs la redacció dels projectes a mitjans 2013, en paral·lel amb la licitació de l'obra del Sils-Maçanet. El director general de Carreteres, Jorge Urrecho, ha assegurat que el desdoblament de l'N-II al nord seguirà "al màxim" el traçat actual i que inclourà dues variants a Bàscara i a Pont de Molins. Mentre l'obra no s'enllesteixi, els camions es desviaran per l'AP-7, però que no hi ha data per engegar la mesura. Urrecho també ha dit que el desdoblament Sils-Caldes va sobre termini, tot i que una subcontractada hagi fet fallida.

El director general de Carreteres de l'Estat ha anat un pas més enllà del que, ara fa unes setmanes, la ministra del ram Ana Pastor va anunciar al Congrés. Aleshores, la titular de Foment va assegurar que el Ministeri trauria del calaix el desdoblament de l'N-II entre Medinyà i Orriols, que es va veure afectat per la retallada en infraestructures del ministre Blanco i porta anys amb l'obra empantanegada.

Ara, Jorge Urrecho ha assegurat que l'Estat duplicarà tot el traçat de l'N-II entre Girona i la frontera. La intenció, segons ha dit el director general, és fer-ho "al més aviat possible". Foment ha dividit l'obra en set trams i, abans d'aquest estiu, el Ministeri preveu treure a licitació la redacció de tots els projectes.

Per desdoblar l'N-II al nord de la demarcació se seguirà el traçat actual de la carretera. Tècnicament -com ha concretat el director general- la solució de no sortir-se de traça es coneix amb el nom de "duplicació". Urrecho sí que ha dit, però, que les obres de la futura A-2 al seu pas per l'Alt Empordà inclouran dues variants. La primera serà a Bàscara; l'altra, a Pont de Molins.

Mentre tot el desdoblament no s'enllesteixi, l'Estat i la Generalitat desviaran el trànsit pesant per l'autopista AP-7. En aquest cas, els camions tindran una bonificació de fins al 50% en el cost del peatge. Jorge Urrecho ha dit que les dues administracions estan perfilant els serrells del conveni que ho farà possible, però no s'ha atrevit a posar-hi data. "Els tràmits segueixen el seu curs", s'ha limitat a afirmar.

El Sils-Caldes, sobre calendari

Urrecho també s'ha referit als trams sud de l'N-II, que porten més de dos anys amb l'obra empantanegada. En el cas del Sils-Caldes, on les màquines van tornar a treballar el passat octubre, el tram acumula ara un nou entrebanc perquè una de les empreses subcontractades, que s'encarregava de fer els moviments de terres, ha entrat en concurs de creditors.

El director general, però, ha assegurat que aquest contratemps no afectarà el calendari de l'obra. Urrecho ha explicat que Acciona, l'adjudicatària d'aquest tram, ja ha subcontractat una nova empresa per fer aquests treballs. "Les màquines tornaran sobre terreny immediatament, i si no ho fan serà perquè el terreny està moll i no tindrien el rendiment adequat; en aquest tipus d'obres, el ritme creix molt entre primavera i estiu", ha explicat.

Urrecho ha avançat que els treballs segueixen el ritme previst i que no hi haurà "cap retard". La intenció de Foment és que el tram Sils-Caldes entri en servei abans de l'estiu de l'any vinent. "I si podem avançar-ne l'obertura, molt millor", ha afegit el director general de Carreteres.

Per últim, Jorge Urrecho també ha reiterat que l'Estat licitarà a mitjans del 2013 les obres de l'altre tram empantanegat de l'N-II al sud de la demarcació: el Maçanet-Sils. En aquest cas, però, el desdoblament només es farà fins a l'enllaç amb la C-35, perquè Foment ja va desestimar continuar l'obra més cap al sud, al·legant que era massa cara.

El director general de Carreteres ha dit que això suposarà que, abans de finals d'any, les màquines ja treballin també sobre aquest tram. Urrecho ha subratllat que l'Estat està fent "un esforç molt important" per resoldre els greuges viaris que acumula la demarcació de Girona. I per això, ha llançat xifres a l'aire. "L'any vinent, aquí tindrem obra en execució per valor de més de 171 MEUR, i en projecte per pràcticament 190 MEUR més", ha conclòs.

El director general de Carreteres de l'Estat ha fet aquestes declaracions durant la posada en servei del nou enllaç de l'autopista AP-7 Girona Oest-Sant Gregori,. L'obra, que ha tingut un pressupost d'11,8 MEUR, forma part de la circumval·lació gratuïta a quatre carrils de l'autopista al seu pas per Girona.