29 de març de 2013
29.03.2013
Narcís Reixachmanaia. president de la confraria de jesús crucificat.

"Jo a la processó hi vaig com a creient, convençut que s'hi va a resar i a estar per feina"

29.03.2013 | 06:30
"Jo a la processó hi vaig com a creient, convençut que s'hi va a resar i a estar per feina"

Quant de temps fa que surt com a manaia?
60 sortides, aquesta serà la 61.
Com va començar?
De petit ja anava a veure la processó. La majoria de gent anava de vesta, però a mi llavors em feien respecte, ja que n'hi havia moltes. Als 14 anys, el pare d'un company em va apuntar i vaig poder sortir.
Llavors era més fàcil?
Si fa o no fa, era igual que ara. Potser anàvem una mica més mentalizats, perquè sabíem que el primer any no sortiríem. Però hi va haver una època, amb l'eclosió dels 600 i les segones residències, que la gent va començar a aprofitar la Setmana Santa per anar a la platja i vam haver de sortir a buscar la gent al carrer.
Quins rols ha tingut?
Vaig començar picant. Llavors vaig fer el servei militar, on vaig aprendre a tocar el timbal i vaig poder entrar a la banda. Després, al cap dels anys, vaig tenir prou punts per estar a l'optiada.
Pesa més el sentit religiós, tradicional, cultural...?
Depenent de l'època, pot ser més religiós o cultural, però el religiós sempre hi és. En l'àmbit intern sempre faig precs i intento recollir-me en mi mateix.
En què pensa, un manaia, quan desfila?
Jo a la processó hi vaig com a creient, convençut que s'hi va a resar i a estar per la feina.
La processó del Sant Enterrament és el punt culminant, o n'hi ha algun altre de més especial?
Cada dia hi ha activitats: oficis religiosos, el pregó, el cinema, la sortida dels manaies, la processó... Depenent de l'època i l'edat, t'agrada més una cosa o altra. Però sí, la processó és la culminació.
Vostè és president de la Junta. Això el fa viure la Setmana Santa d'una altra manera?
Ara se m'acaba el mandat, i hi haurà d'haver eleccions. La intenció és tornar-me a presentar, perquè el 2014-2015 celebrarem el 75è aniversari i, com que això m'omple molt, optaré a la presidència un altre cop. Algú ha d'arrossegar el carro de la Confraria durant tot l'any, preparar la cavalcada de Reis, mantenir la seu de Sant Lluc... Vius el dia a dia més intensament que un soci normal.
Finalment, l'etern debat: creu que en el futur les dones podran desfilar com a manaies?
La confraria no està en contra que les dones surtin com a manaies. Però la processó vol ser una representació fidel d'aquell temps, i no he vist en cap llibre d'història que les dones es vestissin com a romans i anessin a la guerra. Les dones de la Confraria surten com a vestes i porten un pas, però si algun dia l'assemblea decidís que sortissin com a manaies, ho acceptaríem.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema