L'Ajuntament de Girona va aprovar l'11 de març de l'any 2012 una moció que apostava per la insubmissió fiscal. En concret, en un dels punts aprovat s'acordava "ingressar, així que sigui possible, els pagaments efectuats per l'Ajuntament de Girona corresponents a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i també en cas d'haver-n'hi, els corresponents a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola com s'han realitzat fins ara".

Un any més tard, però, aquest fet encara no s'ha produït. Això és el que assegura la formació que va presentar la moció, la CUP. Els independentistes asseguren que han "constatat que, un any després, el consistori gironí continua transferint els ingressos corresponents a l'IRPF i l'IVA a l'agència tributària espanyola, i ha demanat a l'alcalde Puigdemont que "no demori més el compliment de l'acord del ple municipal".

Com Gallifa i Alella

La CUP recorda que hi ha municipis que ja estan ingressant aquests impostos a la Generalitat, com Gallifa o Alella. El portaveu del grup municipal, Jordi Navarro, considera que l'exemple d'aquests municipis demostra que aquesta pràctica "no només és legítima, sinó que és perfectament viable", defensa la iniciativa com "una passa més cap a la sobirania del poble català, en aquest cas en l'àmbit fiscal i econòmic".

La formació també ha reclamat que l'Ajuntament habiliti els mecanismes necessaris per tal d'assessorar i donar cobertura a aquells ciutadans o empreses de la ciutat que vulguin acollir-se a aquesta pràctica a nivell particular, tal i com també recollia la moció.

La proposta també incloïa un primer punt on s'instava la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a "establir un protocol d'actuació que permeti realitzar els pagaments d'aquests impostos a l'Agència, efectuant a tal efecte, si s'escau, els canvis normatius que puguin ser necessaris". És en aquest punt amb el que s'escuda el govern local per no abonar els diners a l'Agència catalana.

Un mes després de l'aprovació de la moció, el mateix alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va recordar que aquest protocol encara no s'ha formalitzat i que per tant, de moment, encara haurien de seguir pagant a l'Estat. "El que no farem és no pagar", recordava el batlle gironí.

L'alcalde va assenyalar que caldria fer "els canvis normatius necessaris" per tal que un dia es puguin ingressar a l'Agència catalana la recaptació d'aquests dos impostos. Un aspecte que admetia que no seria "senzill", segons va admetre. Puigdemont va insistir aleshores que ara per ara, que això sigui possible depèn del Govern català però que no es tracta d'un brindis al sol: "Hi ha temes en què tenim nosaltres la competència per tirar-los endavant com ara convocar un fòrum o una audiència per parlar de les obres del TAV, i altres en què ho ha de fer una altra administració i nosaltres només podem instar a fer canvis", va dir.

Suport de l'AMI

La CUP ha recordat, però, que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), de la qual forma part l'Ajuntament de Girona, va decidir donar suport a les iniciatives de sobirania fiscal i ha instat a presentar mocions en aquest sentit als municipis que en formen part. També l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) recentment ha anunciat la seva adhesió a la iniciativa i la seva intenció de dur-la a la pràctica com a associació.