Sorpresa arqueològica majúscula a Caldes de Malavella. El rebaix de terres per a la construcció d'un centre comercial ha deixat al descobert les restes de sis tapirs d'uns 3 milions d'anys d'antiguitat, dos d'ells desenterrats aquesta mateixa setmana. Entre les troballes també hi pot haver altres bèsties grosses i moltes altres de menudes, a més de flora, segons unes primeres informacions, a l'espera de la confirmació científica per part dels arqueòlegs de l'IPHES (Institut de Paleontologia Humana i Evolució Social), responsables de les excavacions, que de moment s'han limitat a confirmar "l'alt interès científic" dels resultats.

La campanya arqueològica es duu a terme amb un total secretisme en uns terrenys adjacents al conegut Camps dels Ninots, el prometedor jaciment prehistòric on els darrers anys s'han recuperat nombroses restes de fauna i flora, en un excepcional estat de conservació, fet que situa Caldes al punt de mira dels estudiosos mundials de l'evolució del clima, el medi ambient, la fauna i la geologia del Planeta Terra en els moments que van precedir l'aparició de l'home.

El centre comercial, impulsat per l'empresari Ricard Tauler, va prenent forma a tocar del Camp dels Ninots. Les obres van començar inexplicablement sense supervisió arqueològica, però aquesta va ser possible, tal com estableix la llei, després que dos arqueòlegs de l'IPHES que són veïns de Caldes van alertar el Departament de Cultura.

Des d'aleshores han transcorregut alguns mesos durant els quals s'ha fet molta feina. A la primavera es van desenterrar quatre tapirs i també hi podria haver un búfal. Les restes presenten molt bon estat de conservació. En canvi, els dos tapirs recuperats aquesta mateixa setmana estarien més esmicolats.

Amb la distribució del nou número del Butlletí Municipal d'Informació (BIM), que fa una lacònica referència a la importància de les troballes, va saltar ahir l'alarma. L'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, va explicar al Diari de Girona que els imperatius arqueològics han certament retardat l'enllestiment de les obres, i el promotor està preocupat, però "també està content" per la singularitat i notorietat de l'emplaçament, i té previst fer un mirador al Camp dels Ninots.

El centre comercial tindrà una gasolinera, un restaurant, un supermercat, quinze botigues i un pàrquing. Les excavacions ja finalitzen perquè no caldrà fer més operacions de rebaix de terres. La data inaugural podria quedar establerta a finals d'any.

Segons l'alcalde, Caldes comença a ser conegut i en diferents congressos o fòrums internacionals científics del Japó i dels Estats Units s'ha previst la presentació d'aquest jaciment excepcional. "El 80% de les restes fòssils d'aquest tipus existents al món s'han trobat a Caldes", diu l'alcalde sense amagar la seva satisfacció.

La troballa de noves restes en una altra zona fa pensar que Caldes amaga un gran jaciment paleontològic prehistòric. Tot apunta que un gas tòxic atordia i acabava amb la vida de l'antiga fauna en aquesta zona volcànica, d'aigües termals i geològicament rica.