Els presidents de tots els consells comarcals es reuniran el pròxim 1 de febrer a Girona. Es tracta d'una de les assemblees del Fòrum Comarcal, un òrgan que depèn de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i que no es reunia des del novembre de 2008. La trobada coincideix amb l'inici del debat sobre la reestructuració que el Govern vol impulsar en aquest òrgans i, per tant, aquest serà un dels principals temes a tractar. L'ACM proposarà també que l'actual president del Fòrum Comarcal, Jordi Xargay, sigui reelegit. Està previst que també hi assisteixi la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega i el director general de l'Administració Local, Joan Cañada.

El Govern ha posat fil a l'agulla per buscar la fórmula per reorganitzar i simplificar l'estructura de l'administració local a Catalunya. La setmana passada va aprovar la creació de la comissió que ha de redactar l'avantprojecte de llei de Governs Locals i Hisendes Locals, i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ja ha apuntat directament cap a l'eliminació d'alguns consells comarcals.

En un article publicat a 'La Vanguardia', Ortega es mostrava partidària de treure pes polític als consells comarcals i també es plantejava la possibilitat que alguns es substituïssin per consells d'alcaldes. Aquesta comissió que ha nombrat el Govern haurà de presentar resultats abans de l'estiu. En aquest sentit, la vicepresidenta apuntava que caldrà establir si tots els consells comarcals han de prestar els mateixos serveis, si tots han d'existir amb les mateixes estructures d'ara o si, per contra, alguns seria millors que fossin substituïts per consells d'alcaldes que establissin criteris de gestió "més professionals".

Assemblea enmig del debat de reestructuració

Enmig del debat sobre com simplificar i reduir l'estructura de l'administració pública al país, l'Associació Catalana de Municipis ha convocat una nova assemblea del Fòrum Comarcal. Aquest organisme, que depèn de l'ACM, està format per 40 dels 41 consells comarcals (tots menys el del Baix Llobregat). La darrera trobada es va celebrar el novembre de 2008 a Tàrrega i, des de llavors, no s'havia tornat a convocar el fòrum, que no té cap periodicitat establerta per celebrar reunions.

Segons han avançat fonts de l'ACM, la trobada fa setmanes que s'estava preparant i té com a objectiu fer un balanç de la tasca elaborada des de la darrera reunió, votar la proposta de reelecció del president del Fòrum Comarcal i també establir les línies futures que han de seguir aquests organismes comarcals. L'ACM proposarà que Jordi Xargay, president del consell comarcal del Pla de l'Estany, sigui reelegit president. Xargay ocupa el càrrec des del 2008.

Convidats per l'ACM, també està previst que participin a l'assemblea la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el director general de l'Administració Local, Joan Cañada. L'acte es celebrarà a l'Ajuntament de Girona.

El fet que la trobada reuneixi en una mateixa sala tots els presidents dels consells comarcals amb els responsables del Govern que estan liderant la reestructuració de l'administració local farà que aquest tema, tot i que no figuri explícitament en l'ordre del dia, sigui el protagonista de la jornada.