A Óscar Cruz Bernal, de 22 anys, el va trobar semiinconscient un treballador de la neteja de Salt la matinada del 13 de març passat. L'ambulància el va traslladar al servei d'urgències de l'Hospital Martí Julià i després d'unes dues hores esperant a ser atès el noi va marxar a casa perquè tenia son i estava "tip d'esperar". Després de vomitar va acabar adormint-se i al dia següent la seva mare va trobar-lo mort. L'informe d'un metge que ha estudiat el cas a instàncies de la família del finat conclou que va existir una actuació imprudent en el maneig clínic del cas que va tenir una relació "directa i parcial amb la seva defunció".

Les conclusions del dictamen pericial mèdic posen de manifest que durant el triatge que es va fer del pacient per analitzar la gravetat del seu cas no es van tenir en compte de forma suficient els antecedents de pèrdua de consciència prèvia a l'entrada a l'hospital i el fet d'haver patit un agressió al cap que li va perforar el crani sense que s'hagués realitzat una exploració física correcta de la ferida. El metge indica que al pacient tampoc se li va realitzar una placa de raigs X tot i tractar-se d'una "prova complementària obligada" si s'hagués valorat adequadament el jove.

En conseqüència, al noi no se li va detectar el trauma penetrant de crani que patia i tampoc ningú el va informar dels riscos en què ?incorria quan va decidir abandonar l'hospital. Tampoc se li van donar instruccions sobre què havia de fer si notava certs símptomes clínics, com el vòmit que va patir. És per això que el facultatiu considera que d'haver-se tractat correctament "hauria desaparegut la causa ?immmediata de la seva mort".

El dictamen pericial mèdic ?indica que Óscar Cruz Bernal ?patia un trauma penetrant de crani de risc greu ja que tenia una lesió oberta produïda amb un arma blanca i havia perdut la consciència. D'acord amb això, el forense sosté que el seu tractament hauria d'haver començat el més aviat possible per tal de minimitzar les conseqüències d'un augment de la pressió intracraneal. Aquesta pressió intracraneal existia perquè el jove patia un hematoma subdural -acumulació de sang a la membrana del cervell. Si aquest hematoma és agut té una mortalitat elevada, motiu pel qual "es considera una emergència mèdica".

Què s'havia de fer

El perit indica que una simple exploració física de la ferida del pacient amb una neteja en profunditat d'aquesta i l'evacuació de l'hematoma hauria sigut suficient per classificar el trauma penetrant de crani com "de risc elevat" cosa que obligava a la realització d'una exploració radiològica ?àsica del cap del jove. Això hauria ?confirmat la perforació amb la probabilitat d'una lesió interna que podria estar vinculada a un possibe hematoma intracraneal cosa, aquesta darrera, que requeria de "cirurgia immediata".

Entén el facultatiu que ?d'haver-se actuat d'aquesta manera s'hauria atès correctament el jove i no se l'hagués deixat abandonar ?l'hospital sense avisar-lo del risc que suposava la decisió. Més ?encara quan havia manifestat que tenia son i aquesta "és una situació de risc per aquest tipus de ?pacients ja que no podran notar els ?símptomes d'alarma i poden ?morir mentre dormen".

Diari de Girona s'ha posat en contacte amb l'hospital, tot i que fonts del centre manifesten que, de moment, no es posicionaran ?respecte al dictamen pericial ?mèdic elaborat fins que disposin de tota la documentació oficial.