Un total de 27 dones víctimes de la violència masclista han après tècniques de defensa personal com a mesura d'autoprotecció i, arribat el cas, per repel·lir els atacs dels seus agressors. Aquest és l'objectiu que perseguia el Programa de Reforç Emocional i Físic (PREF) engegat l'any passat per la Policia Municipal de Girona i el suport de l'Ajuntament amb uns resultats "molt bons". De fet, aquest any ja ha començat el segon curs, que compta amb 7 dones i, a banda del suport psicològic, inclou una professora d'arts marcials japoneses.

El grup de suport amb el qual es desenvolupa aquest programa ha estat conduït per una psicòloga en les sessions de reforç emocional i per un professional en autodefensa, i la mateixa psicòloga, en les d'autoprotecció. La participació en aquest curs incrementa significativament i de manera positiva l'estat general de les dones que hi participen pel que fa a aspectes com l'autoestima, la reducció de l'estrès percebut, un augment del suport social i, sobretot, la capacitat de fer coses per elles mateixes i trencar amb la indefensió apresa.

La sotsinspectora de la Policia Municipal de Girona, Irene Alcaide, va explicar ahir que per participar-hi "no s'exigeix haver posat una denúncia" a les respectives parelles -en tot cas durant el curs es realitza un treball paral·lel- ja que poden sentir por de fer-ho. Enguany s'han realitzat 10 entrevistes però només 7 segueixen el programa des d'aquest mes de novembre. Aquests, tenen com a novetat una instructora en arts marcials japoneses que ahir va explicar que treballen sobretot per prevenir, detectar i actuar davant les situacions de perill aprofitant la flexibilitat de les dones, incrementant la força i la distància amb l'agressor. A banda, es treballa sobre desplaçaments i equilibris o com desfer-se d'agafades al canell, coll o aixecar-se del terra.