Knock és una vila interior de l'oest d'Irlanda al comtat de Mayo. És tan petita com la Pera, com Argelaguer o com Llorà; amb prou feines arriba als 600 habitants. Està situada enmig de no-res; a 260 km de Dublín i a 300 de Belfast. El paisatge, és cert, és absolutament meravellós; verd meravellós, bàsicament.

S'ha sabut aquest dies que Girona enllaçarà amb Knock a través de Ryanair. Aquest vol ja es feia a Reus des de 2005. A Girona començarà el març de 2012 i tindrà tres vols setmanals: dimarts, dijous i dissabte. Els gironins es deuen preguntar que, a banda de gaudir del paisatge desfermat de sa illa, què s'hi pot fer a Knock. I encara més: per què té aeroport un vileta més petita que Bonmatí?

Knock és un santuari marià de primera categoria amb quasi dos milions de visitants a l'any. Des del segle XIX és considerat un lloc sagrat del catolicisme. Tres són els llocs marians per excel·lència de l'Europa Occidental: Lourdes, Fàtima i Knock. Als tres llocs, s'hi va aparèixer la Marededéu, amb semblances i diferències conegudes. A Lourdes, França, la Marededéu es va aparèixer a Bernadeta Sobirós, l'11 de juliol de 1858 i 17 vegades més. A Knock, Irlanda, es va aparèixer a 15 persones durant dues hores, el 21 d'agost de 1879. A Fàtima, Portugal, es va aparèixer als pastors, Lucía, Francisco i Jacinta, el 13 de maig de 1917 i durant sis mesos cada dia 13.

Girona va tenir la seva pròpia aparició, no mai reconeguda per l'església, el 4 de febrer de 1975 a tocar la Torre Gironella. María Mesa, la vident, va aconseguir reunir 1.500 persones, entre fidels i curiosos. Jesucrist s'hi va aparèixer 12 vegades i la Marededéu, 72, entre 1975 i 1982. Al lloc hi ha quedat una capella i la reunió dels fidels cada dia 4.

La característica principal de Knock és que la Marededéu s'hi va mostrar acompanyada. Componien el quadre: la Marededéu coronada, Sant Josep, Sant Joan Evangelista vestit de bisbe; al costat, un altar amb un anyell al damunt mirant a l'est, una creu i uns àngels a tot vol/t. La Basílica de Knock, l'aeroport i la visita de Joan Pau II de 1979, són degudes bàsicament a l'empenta de monsenyor James Horan.Molts gironins van regularment a Lourdes.

D'altres, fins i tot a Fàtima. D'ara endavant s'hi haurà d'afegir Knock. No descartin que d'aquí uns anys aquest nom derivat d'un topònim gaèlic que vol dir "el pujol", sigui a casa nostra ben freqüent en les noves gironins: Lourdes Songo'o, Fàtima Díaz, Knock Nadal...