Si arriba a penjar el telèfon la mata. Si no ho va fer és perquè l'operador del servei d'emergències 112 que estava a l'altre costat del fil telefònic se les va enginyar per aguantar-li la trucada seguint-li la veta mentre remetia la informació del parricidi del carrer Oviedo a la policia. Fonts relacionades amb la investigació indiquen que, amb tota probabilitat, si Marcelo Ruiz hagués donat per acabada la conversa hauria acabat amb la vida de la seva filla gran com va fer amb la petita de 18 mesos a qui va decapitar amb un ganivet de cuina dijous passat.

En percebre que li flaquejava la voluntat després d'alertar que "el dimoni" estava al pis i l'havia obligat a cometre el crim l'operador va centrar-se a mantenir el parricida al telèfon fins que els agents de policia van poder arribar al domicili. La porta del mateix estava oberta i els agents pràcticament van poder detenir l'home mentre parlava amb el seu interlocutor i li confessava el crim.

La lucidesa i coherència del parricida va aflorar en diverses ocasions durant el dia de la seva detenció. D'aquí que expliqués a un dels policies que el cos es trobava damunt el llit de l'habitació tapat amb una manta o el fet que el ganivet utilitzat per a la decapitació estava netejat i embolicat en una tovallola que va desar a l'armari. L'altre ganivet, el que volia utilitzar per assassinar la filla gran, es trobava a l'interior del rentavaixelles preparat per ser utilitzat.

Resulta probable que el fiscal Enrique Barata, que instrueix el cas, acabi imputant al parricida un delicte d'assassinat amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió ja que va trucar per alertar del crim i evitar-ne un segon. No obstant això, tant el fiscal com el lletrat de la defensa -Jordi Colomer i Costanseu- reconeixen que el cavall de batalla durant la celebració del judici serà demostrar l'existència d'una alteració psiquiàtrica i el grau en què aquesta hauria afectat el parricida. Els informes dels metges forenses i els metges de la unitat psiquiàtrica del penal Can Brians 1, on està internat, seran clau per determinar si aquest presentava un estat de consciència alterat i tenia anul·lades les capacitats volitives en el moment de perpetrar el crim. En cas de ser així podria aconseguir una exhiment completa.

De moment, no queda clar quin tipus de malaltia patia però els metges que el van atendre a l'hospital de Salt van fer al·lusió al fet que el 2010 l'home va visitar el seu metge de capçalera per un problema de depressió i, malgrat que se li van receptar antidepressius no se'ls va prendre.