L'Hotel Empordà està d'aniversari. El qui ha estat considerat degà de la cuina catalana moderna celebra els seus 50 anys d'història i, per aquest motiu, va oferir ahir un acte a la Cúpula del Museu Dalí de Figueres amb una trentena dels millors representants culinaris del país i l'assistència d'unes 400 persones. L'efemèride de la presentació del llibre Històries del Motel. 50 anys de l'Hotel Empordà, de Miquel Berga, va servir als assistents van elogiar la tasca d'aquest històric establiment de la ciutat i del seu propietari, Jaume Subirós. Una llarga trajectòria que el document intenta plasmar des de diversos àmbits.

"Darrere del reconeixement i les estrelles hi ha una capacitat de treball titànica", va afirmar l'autor del document que fa una aproximació a la història de l'emblemàtic espai. Per aquest motiu, va dir, ha volgut fer un llibre amb moltes "veus" però incidint especialment en els tres personatges que més importància han tingut que aquest establiment: Josep Mercader, Jaume Subirós i Josep Pla. I és que l'hotel Empordà va ser fundat l'any 1961 per Mercader i sota el nom de "Motel Empordà", pel qual encara és conegut arreu. Lloat reiteradament per l'escriptor, Josep Pla, l'establiment va nèixer com un hotel de pas a la carretera de Figueres a França però Mercader amb una gran visió de futur va saber engendrar una idea que al llarg dels anys, el seu successor, Jaume Subirós, ha sabut desgranar i internacionalitzar. D'això precisament, en va deixar constància el crític gastronòmic i autor de la biogràfia de Ferran Adrià, Colman Andrews, qui entre anècdotes de la primera vegada que va trepitjar el menjador del Motel va elogiar la importància de la cuina catalana i el precedent que va crear l'establiment amb la innovació dels seus plats. "Si no hagués conegut en Jaume Subirós, mai hauria escrit el meu llibre sobre cuina catalana i ara no seria aquí", va sentenciar l'expert americà. En aquest sentit, va assegurar que amb la seva mort, Mercader va deixar un tresor a Subirós que ell ha sabut fer crèixer i el va animar a seguir en aquesta línia. També ho va fer l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), que en les seves declaracions va qualificar "d'orgull" i "d'acte nacional" la celebració de l'efemèride i va afirmar que, tal i com deia Josep Pla, "el Motel ha sabut posar a la cassola el paisatge empordanès".

Ha estat considerat com un dels primers espais de creació de cuina del país i, per aquest motiu, en la commemoració del seu 50è aniversari no podien faltar-hi els més grans als fogons. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca o Elena Arzak van acompanyar Subirós en l'acte que es va celebrar ahir. Alguns d'ells -com Adrià, Roca o Juan Mari Arzak- han fet una aportació destacada en el llibre editat per a l'ocasió i on coincideixen a dir que en els seus fogons s'hi troben els orígens de la cuina catalana moderna.