És Girona ciutat terra de bolets? No va pas aquest article d'aquells fongs blancs i robustos que surten als escocells dels arbres aquests dies, per efecte del constant adob que gossos i amos de gossos hi aboquen puntualment; ni d'aquells més suculents i agraïts que al peu dels arbres de Sant Daniel, de Campdorà o de Palau fan les delícies dels boletaires, no. Aquesta columna parla dels "tocats del bolet"; dels "bolets que es claven"; i dels "bolets de 16 plantes".

L'Amanita Muscària, és a dir, el reig bord, o reig de fageda, o reig vermell, o reig foll, o reig tinyós, és un bolet que ingerit cru produeix al·lucinacions en tres fases: 1) eufòria, loquocitat i força muscular; 2) sensació d'augment de volum de les coses i visió d'espurnes lluminoses i bellugadisses d'on semblen provenir veus, tot això amb somnolència; i 3) viatge a indrets lluminosos, amb pau i benestar. L'expressió "estar tocat del bolet", amb el sentit de tenir manies o estar foll, es refereix justament al caràcter al·lucinogen del fong. Aquesta bonica expressió forma part del locucionari popular gironí per referir les excentricitats o bestieses del personal. I a fe que a Girona es pot aplicar a més d'un i a més de deu.

A Girona ciutat els bolets també es donen, es claven, es venten, es foten o s'adjudiquen, al costat de les nates, les castanyes, els clatellots i les bufetades. Per donar un bon bolet cal obrir la mà i clavar una patacada ràpida i sorpresiva al cap de la víctima. Als instituts de la ciutat, entre companys i camarades, és fàcil veure'n de diferent intensitat i factura. El "pac" de l'impacte de la mà amb el crani sòlid, sumat a l'efecte que té sobre la cara del rebedor, sol produir atacs espontanis d'hilaritat entre els concurrents.

Els bolets de formigó del mig de Girona formen part de l'anomenat Pla Perpiñà. Havien de ser cinc edificis de 16 plantes i un de 20, tots sobre dues plantes dobles destinades a oficines i botigues. El Pla com és ben visible ha quedat reduït a una petita part. L'edifici més alt de Girona és de 1965. Des de peu del carrer fins a dalt de tot (pis 17), hi ha 323 graons. L'alçada en vertical del gratacels és de 65 metres. El nom original del bolet (malnom que li van posar els pagesos de comarques quan el veieren) és el d'Edifici Catalunya i és obra de l'arquitecte Josep Ros Casadevall.

En efecte, doncs, Girona ciutat és terra de bolets. I el qui no es conforma és perquè no vol.