La Colla Castellera de Figueres, Els Merlots, és una de les poques entitats de la ciutat, i dels pocs sectors del país, que des del primer minut que es va confinar la població, fa més d'un any, no ha pogut reiniciar la seva activitat: «Estàvem acostumats literalment a tocar-nos i a ficar-nos uns a sobre dels altres constantment, entre setmana i el cap de setmana, amb reunions de més de cent persones, i hem passat a no poder fer res del tot això» expressa el president de la colla, David Pujol.

Una de les activitats més tradicionals del programa de Fires, la diada castellera, aquest any no es podrà fer però, malgrat les dificultats, els de la camisa lila han posat imaginació per poder ser presents en aquestes Festes atípiques i diferents de la Santa Creu, «conservant l'esperança de tornar a reenganxar el món casteller ben aviat». Per una banda, un any més vesteixen de gala la «Monturiola» amb la camisa lila. Per altra banda, han posat en marxa una campanya audiovisual amb el nom de Petons de Santa Creu que pretén promoure l'amor i l'estimació entre persones, en un moment en què les abraçades i els petons, expressions d'afecte que són presents en gran part dels moments que vivim amb les persones que apreciem, han quedat minvades per la Covid.

«Iniciem una campanya 2.0, emotiva, per propiciar que la gent es faci petons, sempre entre els membres d'un mateix grup bombolla. Demanarem als castellers que ens enviïn fotos fent-se mostres d'estimació amb alguna cosa lila, ja sigui la cara pintada, la samarreta, una arracada o un llapis». Encara que enguany no poden ser presencialment al carrer, «volem ser-hi d'una altra manera per enviar un missatge positiu». Les imatges de la campanya es penjaran a les seves xarxes socials i es projectaran a les grans pantalles que hi ha repartides a diferents punts de la ciutat, «i esperem que la gent es reenganxi i que pengi les seves fotos amb el hashtag #petonsdesanta creu a les xarxes: «Pensem que pot ser maco oferir aquest punt de bon rotllo i d'amor per tirar endavant amb il·lusió i esperança».

Des de la colla Els Merlots, s'ha intentat des de l'inici de la pandèmia seguir col·laborant i ajudant la ciutat en els moments complicats. «Per exemple, hem donat suport econòmicament a Kasameu, fent una aportació econòmica en un projecte d'educació infantil; vàrem estar treballant amb entitats de Figueres, hem cedit el nostre local a Salut i a l'ajuntament per si és necessari pel tema de la vacunació».

No perdre el contacte entre els membres de la colla, ha estat, durant tot aquest temps, un objectiu important: «Hem anat fent diferents activitats pel que fa a la junta, però els castells no els hem pogut fer. Esperem que la majoria de la població estigui vacunada i a finals d'aquest any puguem reprendre el contacte social, aprofitant que celebrem el nostre 25è aniversari i tornarem a fer castells a finals d'any».

Els Merlots estan dissenyant una programació d'activitats adequades a la Covid per fer al carrer. També està preparant un documental, un espot publicitari, una exposició pública de fotografies tot plegat per «donar dignitat als 25 anys d'història de la colla, començant altre cop a fer castells».

L'aniversari coincideix amb el replantejament del món casteller a l'Alt Empordà i Figueres. El primer acte serà entre el 10 i 11 de setembre «quan ens vam estrenar i va néixer la colla i a partir d'aquí es faran la resta». També es volen promoure activitats col·lectives i de carrer perquè la ciutadania pugui col·laborar-hi. «La intenció és poder fer el novembre el primer assaig, pujar un pilar, enfaixar-nos i posar-nos per fi la camisa lila». Els Merlots estaran presents a la fira d'entitats del 2 de maig.

Consulteu tota la informació sobre les Fires i Festes de la Santa Creu aquí.