Aquesta Santa Creu no serà com les passades edicions, però allò que no faltarà és que el tret de sortida el farà un pregoner, en aquest cas, tota una institució cultural de tradició a la ciutat, el Patronat de la Catequística que, enguany, celebra el seu centenari. L'escenari, però, no serà el balcó de l'Ajuntament, com solia ser, sinó que serà l'escenari del Teatre Municipal El Jardí. Els seus responsables prometen que serà «un pregó potent, festiu i alegre per invitar a la celebració». La cita, on també es podrà escoltar a la Xaranga Damm-er, és aquest dijous a dos quarts de vuit del vespre.

Si hagués estat un any diferent, és a dir, sense pandèmia, moltes coses es plantejarien d'una altra manera. D'entrada, el pregó no es faria a l'interior d'un equipament públic, quelcom que permet controlar l'aforament, sinó a l'aire lliure. Allò que sí que tindrà serà un component col·lectiu, com ja havien tingut altres pregons d'entitats o associacions que els han precedit. El Patronat de la Catequística, La Cate, dona aixopluc, però, a moltes entitats de diferents tipologies. Totes elles, doncs, malgrat no ser-hi físicament dalt de l'escenari -n'hi ha que, amb la pandèmia, no tenen activitat des de fa mesos- hi quedaran representades, expliquen els promotors del pregó. «La idea és, humilment, mostrar-nos també com un exemple d'una entitat que ha viscut moltes situacions al llarg de cent anys, de verdes i de madures, però que tenim el desig de continuar amb els nostres principis», afirmen rotundament. Principis vinculats a la defensa de la cultura i l'esperit associacionista. Tots aquests valors, diuen, també es poden aplicar al moment actual.

Música en directe

Música en directeSense voler revelar massa sobre l'estructura del pregó, que els seus promotors volen mantenir en secret per no manllevar-li expectació, es pot dir que comptarà amb música en directe, en alguns fragments i que farà una mirada pel que ha estat i és La Cate. El cert, expliquen, és que es van plantejar si fer el pregó al mateix equipament. La baixa capacitat de la sala amb les restriccions per la pandèmia, que es redueix a 140 persones, les ganes d'obrir l'acte a més públic i la voluntat de fer servir el pregó com «l'oportunitat de sortir La Cate cap a la ciutat» els va dur a acceptar la proposta d'obrir les festes a l'escenari del Teatre Municipal. Des d'aquesta plataforma excel·lent, diuen, «volem conservar l'esperit d'alegria, de festa i d'invitació a la celebració perquè un pregó ha d'incentivar que la gent surti».

La Cate és una entitat molt activa que enguany arriba als cent anys d'història, un centenari que s'allargarà fins ben entrat l'any vinent. Ho fa, explica, revisitant el passat, però molt especialment mirant cap al futur. «El que ens importa d'aquest moment és marcar el futur de l'entitat que va néixer amb criteris del segle XIX, que va viure i assumir els reptes del segle XX, i que ha aconseguit l'actualització en el primer quart del segle XXI», conclouen.

El pregó ve a ser la inauguració, doncs, d'aquest centenari. Una efemèride que se celebrarà fins ben entrat el 2022 i que ja té algunes propostes en gestació. Per una banda, el mes de juny s'inaugurarà una exposició sobre el vincle de l'entitat amb el cinema, un vincle molt estret perquè l'entitat acull projeccions des dels primers anys. D'altra banda, també es preveu editar un llibre, amb textos de Joan Falgueras i fotografies de Francesc Guillamet, sobre la hsitòria de l'edifici que els acull, dissenyat per l'arquitecte racionalista Emili Blanch.

Consulteu tota la informació sobre les Fires i Festes de la Santa Creu, aquí.