Ester Marcos és responsable, entre altres àrees, de Festes i Promoció de la Salut de l'Ajuntament de Figueres. Ha participat activament en el disseny de la programació de la Santa Creu i assegura que s'ha fet un gran esforç perquè aquesta festa es pugui celebrar en el marc d'una pandèmia amb moltes exigències sanitàries.

«Soc regidora de Festes en la mateixa mesura que soc regidora de Salut. Per això, aquesta Santa Creu no es podia concebre de cap altra manera que no fos complint totes les mesures que exigeix el Procicat per a qualsevol acte festiu. I ara, si vols, ja pots preguntar-me el que vulguis». La regidora Ester Marcos s'ha avançat a la primera pregunta, amb la voluntat de subratllar, com hi afegeix, que «s'ha hagut d'estudiar molt bé quins actes podien entrar en la programació festiva i quins no».

Ha estat fàcil adaptar-se a les exigències del Procicat per poder celebrar la Santa Creu enmig d'una pandèmia?

Totes les propostes s'han hagut de valorar molt bé perquè s'ajustin a aquestes exigències, tenint en compte, primer de tot, que les festes majors estan suspeses i també les fires. Però sí que se'ns permet adaptar alguns esdeveniments del programa de les fires i festes convencionals dins els protocols de cultura. Es poden celebrar concerts i altres esdeveniments de caire cultural i esportiu.

Al final, cinc dies d'actes, del 29 d'abril al 3 de maig. S'imaginaven una programació tan àmplia malgrat les circumstàncies?

El meu tècnic de Festes diu que és una compensació moral per tot allò que no vam poder gaudir l'any passat per la Santa Creu. Ens vam quedar d'un dia per a un altre sense festes i el que hem pretès aquesta vegada ha estat celebrar la Santa Creu, no com abans, perquè no és possible, però sí recuperant tot allò que hem pogut, perquè ens ho mereixem.

Com ho han fet?

La veritat és que hem fet un esforç partint de la base que tot allò que es pot fer s'ha de fer, perquè ens ho devem. No només pensant en el figuerenc que l'any passat no va poder gaudir de festes, sinó també en aquells treballadors que ja estaven contractats per al programa del 2020 i que al final no van poder fer la feina.

Han pogut recuperar, doncs, propostes que no es van fer l'any passat?

Sí. Hem recontractat, per exemple, els grups que teníem contractats l'any passat, aquells que tenen un aforament màxim d'entre 600 i 1.000 persones. Allò que no hem pogut fer, però, ha estat recontractar concerts més multitudinaris, per motius obvis. I cal dir que hem rescatat de la programació tot allò que havíem preparat l'any passat amb els joves. No ens hem tret de la butxaca aquesta programació.

S'ha pensat en totes les franges d'edat a l'hora de dissenyar el programa?

Així és. Hem reservat tres espais. Davant del Teatre El Jardí, es fan les activitats per al públic familiar. La rèplica del nostre envelat l'hem muntat al Parc de les Aigües, per a un target de públic una mica més gran, amb coberta però sense parets. I, tot i que hem tingut uns intents de canvi, al final s'ha decidit que la part dels concerts per a un públic més jove es trobi al pàrquing del Far.

Per què aquests espais i no altres?

Perquè un dels requisits a l'hora de celebrar actes és que s'han de fer, no només en espais perimetrables i amb un control d'aforament, sinó que ha de quedar protegida la segona corona d'aquest espai. Si haguéssim buscat un lloc delimitat amb tanques, hi hauria hagut gent a dins però també s'hauria acumulat gent fora. Tal com s'han dissenyat aquestes àrees per a esdeveniments, això no pot passar.

Quin consell dona perquè la festa es desenvolupi amb el màxim de normalitat?

Jo crec que és important que tothom que reservi entrada cal que vagi a l'acte, i que si ha reservat i no hi pot anar, perquè no es troba bé o per qualsevol altre motiu, cal que l'anul·li. Ens hem trobat que hi ha gent que queda fora sense entrada quan persones que han fet reserva acaben deixant la cadira buida. Es pot fer la devolució igual de fàcilment que fer la reserva.

Les parades de l'1 de maig també tenen nova ubicació.

És per una qüestió de protocol. Les condicions per celebrar un mercat d'aquesta magnitud requereixen també del tancament perimetral i un control d'aforament. Al centre de la ciutat és impossible tenir controlada quanta gent hi ha. Amb un format de 25 parades, com la fira-rebaixa o el mercat de Nadal, es podria haver fet al centre, però, tal com està concebut aquest esdeveniment, el centre de la ciutat no és adequat. Això sí, un bus circularà tot el dia de la plaça de la Font Lluminosa fins al firal, gratuïtament.