Entrevista | The Lolita's Sisters Grup de música

«Cada concert és un moment de celebració»

The Lolita's Sisters va començar la seva trajectòria com una aventura casual, un viatge a través dels temes de jazz i swing de totes les èpoques. Després d'un estiu de molta activitat a la comarca i fora, el grup s'ha immers en renovar el seu repertori.

Les tres components del grup The Lolita’s Sisters. | EMPORDÀ

Les tres components del grup The Lolita’s Sisters. | EMPORDÀ / Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

The Lolita’s Sisters va començar la seva aventura una mica per casualitat el 2010, quan les seves fundadores, Julie, Moon i Sílvia, van decidir endinsar-se en la música del passat i crear un grup. Per problemes de salut d’una de les membres, no van arribar a actuar. «La idea va quedar al calaix fins que el 2014 la vaig recuperar» explica la cantant Sílvia de la Vega. Durant aquests anys, han anat passant moltes ‘Lolita’s’ (Dolors, dues Mireies, Elena, Júlia, Laura, entre altres) fins que han arribat a la formació d’avui, que està formada per Sílvia Castro, Asia Nowaczyk i Sílvia de la Vega. Com que algunes d’elles tenen altres projectes en marxa la Carla Castro i la Cinta Pellicer fan de substitutes quan alguna d’elles no pot actuar.

El grup versiona cançons de jazz, swing i boogie-woogie. La idea inicial era interpretar temes d’Andrews Sisters (grup americà format per tres germanes actiu des dels anys 20 fins als 50), però a poc a poc van anar incloent antres standards de jazz i temes de Postmodern Jukebox, que versionen temes actuals. «Cantar aquest tipus de música és un moment de celebració. Valorem molt l’harmonització de les veus, cosa no massa comú en els grups de la zona. Cantar a tres veus et col·loca en una posició molt diferent de quan ho fas sola, has de recordar sempre que és una feina de tres, que requereix humilitat, disciplina i moltíssima atenció, sobretot has d’aprendre a escoltar a les altres» diu de la Vega. «És un estil i un projecte que et fa evolucionar musicalment i personalment». L’Asia, que va estudiar jazz i música moderna a la universitat, considera que gràcies al grup «puc connectar amb els vells temps i gaudir de la meva feina, a part que és la meva passió».

Aquest conjunt musical és una amalgama d’orígens diversos. Vénen una mica de tot arreu, la Sílvia i la Carla Castro són de Port de la Selva, la Sílvia de la Vega de Figueres, l’Asia Nowaczyk és originària de Polònia, però resideix a Girona des de fa molts anys i la Cinta Pellicer és de Sant Pau de Segúries. «Per assajar la major part de les vegades ho fem a Girona. Com que portem bases pregravades és bastant fàcil assajar a casa i sovint quedem a casa de l’Asia, al barri vell de Girona» diuen.

Un dels elements definitoris del grup és el seu vestuari que fins ara havien anat adquirint, però que en els mesos vinents estan a punt de transformar amb una col·laboració amb Mercen Confecció. Aquesta empresa, que recentment s’ha establert prop d’Olot, es dedica a la creació de vestuaris per a espectacles, així com a dissenyar mallots de patinatge i vestits de carnaval. «Esperem estrenar vestuari nou pel Festival Christmas Swing de Girona, que ja fa força anys que compten amb nosaltres».

L’èxit d’aquest trio musical creix amb cada actuació i aquest estiu, les seves aparicions han estat a diversos indrets com Cabanelles, Riudaura, a Vilarnadal (on es van estrenar amb temes de gòspel acompanyant una missa), al castell de Llers i Vilabertran, entre d’altres. El passat 19 d’aquest mes van culminar la temporada d’estiu amb un concert a La Pobla de Montornés. Les interpretacions clàssiques d’Andrews Sisters amb cançons com Sing, Sing, Chattanooga Choo Choo, In the Mood i Rum and Coca-Cola no poden faltar en el seu repertori, i com a colofó final, sempre acomiaden els concerts amb Hit the Road Jackde Ray Charles.

Entre els seus desitjos, figura la il·lusió d’actuar a Figueres, ciutat on va arrencar el projecte i on no han tingut l’oportunitat de portar la seva música des de fa temps. A més també els agradaria tenir un concert al Port de la Selva en la temporada vinent d’estiu.

En aquests moments de menor activitat, quan l’estiu ja acaba, el grup treballa amb la intenció de seleccionar nous temes i millorar els ja existents. Aquesta cerca de noves melodies es tradueix en l’ampliació del seu repertori, mentre que les cançons que han acompanyat el seu camí durant temps també són revisades. «L’objectiu principal d’aquesta dinàmica és continuar promocionant la música d’època i aquest estil de vida entre persones de totes les edats».

Per a qui vulgui estar al dia amb els seus pròxims concerts i esdeveniments, poden seguir-los a través d’Instagram a l’usuari @lolitassisters. A més, cal destacar que algunes de les seves membres tenen altres projectes individuals, com ara Asia: @iamasha_music i Sílvia de la Vega: @noumagics.